INSTRUKCIJE BARSKOJ CARINARNICI KAKO SA CIGARETAMA U SLOBODNOJ ZONI LUKE BAR

Manifest za izvoz ili šverc cigareta

UPC zahtijeva da barska carinarnica kada istekne rok za skladištenje cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar, traži od vlasnika da cigarete s akciznom markicom stave na tržište, a da za one koje u skladu sa zakonom o akcizama nijesu obilježene, otpremi u inostranstvo drumskim putem ili brodom

40758 pregleda 51 reakcija 6 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković

Uprava prihoda i carina (UPC) dala je Carinarnici u slobodnoj zoni u Luci Bar 27. decembra prošle godine instrukciju kako da postupi sa cigaretama koje su tamo skladištene, što je dva dana ranije u odnosu na odluku Vlade o zabrani skladištenja duvana u ovoj slobodnoj zoni u kojoj je razrađeno kako da se postupa sa cigaretama koje su tamo.

Prethodna odluka Vlada o zabrani skladištenja cigareta iz jula prošle godine nije predviđala kako da se postupa sa duvanom, a to nije definisano ni Zakonom o slobodnim zonama.

U instrukciji UPC u koju “Vijesti” imaju uvid, piše da je dostavljaju nakon što je prethodno UPC dobila od Ministarstva finansija i socijalnog stranja odgovor na upit o postupanju carinskog organa u slobodnim zonama.

UPC, čiji je vršilac dužnosti direktora Milena Petričević, zahtijeva da barska carinarnica kada istekne rok za skladištenje cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar, traži od vlasnika da cigarete s akciznom markicom stave na tržište, a da za one koje u skladu sa zakonom o akcizama nijesu obilježene, otpremi u inostranstvo drumskim putem ili brodom.

”Ako se roba otprema u inostranstvo drumskim putem za nju se podnosi tranzitna deklaracija koja će pratiti robu do odredišne granične carinske ispostave, a ako je oprema u pomorskom saobraćaju, ista će napustiti slobodnu zonu i carinsko područje uz podnošenje odlazećeg manifesta nadležnoj carinskoj ispostavi”, piše u dokumentu UPC.

Izvor “Vijesti” iz slobodne zone u Luci Bar kaže da je dosadašnji način šverca cigareta iz barske luke upravo bio putem lažnog manifesta koji se pravio kao da su cigarete otišle nekim brodom iz slobodne carinske zone, a zapravo su se švercovale drumskim putem prema Srbiji i BiH.

“Sa ovom instrukcijom postojeće cigarete u slobodnoj zoni Luke Bar mogu izaći na sivo tržište putem lažnog manifesta i zapravo se može reći da se ozakonjuje praksa koja je postojala u ranijem periodu kod šverca cigareta”, kaže izvor “Vijesti”.

U instrukciji, UPC se poziva na član 176 i 66 Carinskog zakona, ali ne i na Zakon o slobodnim zonama.

Popis

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u slobodnoj zoni Luke Bar se nalaze cigarete koje su vrijedne 60 miliona eura što je oko 1.200 šlepera u kojima staje oko 1.000 paketa sa oko 500.000 paklica.

Odluka Vlade u julu uslijedila je nakon što je UPC, dok je njom rukovodio doškorašnji vršilac dužnosti direktora Aleksandar Damjanović, naložila fizički popis cigareta čiji rezultati u javnosti do danas nijesu poznati, ali se u UPC nalaze tačni podaci sa zatečenim stanjem na 1. jun prošle godine.

Novog popisa cigareta nije bilo, a on bi dao odgovor da li je u međuvremenu bilo i u kojoj mjeri šverca cigareta po stupanju na snagu Vladine odluke krajem jula prošle godine, prema kojoj nema skadištenja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz slobodne zone Luke Bar, posljednja odborenja za skladištenje ističu u maju i junu ove godine, a u momentu donošenja Vladine odluke, bilo je 30 vlasnika robe ili njihovih zastupnika koji su imali zakupljena skladištenja.

Nova Odluka Vlade o zabrani skladištenja koja je 31. decembra objavljena u Službenom listu, donijeta je uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

”Vijesti” su juče tražile odgovore od UPC na pitanje - pošto Zakon o slobodnim zonama ne predviđa šta da se radi sa duvanom koji se nalazi tamo, kako je moguće nižim pravnim aktom definisati postupanje sa cigaretama i u skladu sa kojim članom zakona je ta instrukcija. Pitanja su i kada će se uraditi novi popis cigareta i šta je planirano sa njima da se uradi. Odgovoreno je da “s obzirom na izuzetno kratak rok, te obimnost upita i pored želje da izađu u susret, to nije moguće u naznačenom roku i da će nastojati da odgovore dostave što skorije”.

UPC je poslije Nove godine donijela i rješenje kojim je dopunila ono iz 2003. godine kojim je Luci Bar odobren početak rada slobodne zone. Dopunskim rješenjem je precizirano da se tamo zabranjuje skladištenje duvana.

Carinarnica u Baru bez upravnika

Carinarnica u Baru od 31. decembra prošle godine nema upravnika jer Petrićevićka nije donijela rješenje o imenovanju upravnika nakon što je Željku Ivanoviću isteklo privremeno rješenje za upravnika. Njega je na tu poziciju imenovao Damjanović.

”Vijesti” su pitale juče UPC zašto Ivanoviću nije produžen status na toj poziciji, hoće li mu biti produžen status i kada će carinarnica dobiti upravnika.