U regionu cijene žitarica rastu, pad u Čikagu i Parizu

Globalni rast cijena žitarica i uljarica postoji već od kraja 2020. godine, zbog čega su cijene osnovnih životnih namirnica i stočne hrane značajno povećane i u Crnoj Gori. U odnosu na početak 2020. godine cijene žitarica, brašna, ulja, hljeba, stočne hrane,... povećane su za 50 do 100 odsto

6035 pregleda 2 komentar(a)
Za godinu cijena pšenice povećana za 50 odsto (Ilustracija), Foto: D
Za godinu cijena pšenice povećana za 50 odsto (Ilustracija), Foto: D

Produktna berza iz Novog Sada, najveća u regionu, je i prošle sedmice zabilježila blaži rast cijena žitarica i uljarica na svom tržištu, dok u analizi navodi da je na najvećim svjetskim berzama u Čikagu i Parizu došlo do pada.

Globalni rast cijena žitarica i uljarica postoji već od kraja 2020. godine, zbog čega su cijene osnovnih životnih namirnica i stočne hrane značajno povećane i u Crnoj Gori. U odnosu na početak 2020. godine cijene žitarica, brašna, ulja, hljeba, stočne hrane,... povećane su za 50 do 100 odsto. Prošle sedmice je ponovo došlo do povećanja cijena brašna u regionu za oko 15 odsto zbog poskupljenja struje mlinarsku industriju, što može uticati na novi rast cijena pekarskih proizvoda u Crnoj Gori.

Na novosadskoj berzi ponderisana cijena kilograma pšenice prošle sedmice iznosila 31,09 dinara bez PDV-a (26,4 centa), što predstavlja blagi rast od 0,31 odsto u odnosu na sedmicu prije praznika. Prije godinu cijena pšenice bila je 17,7 centi.

”Početkom sedmice pšenica je imala uzlazni trend. Kupoprodajni ugovori su zaključeni od 31,40 do 31,50 din/kg bez PDV-a. Stočnom pšenicom se trgovalo po cijeni od 30,50 din/kg bez PDV-a. Sredinom nedjelje, poslije izveštaja USDA (Američke agnecije za poljoprivredu), na evropskom tržištu je zabilježen negativan trend. I dok su mnogi elementi već integrisani u tržišta, na silazni trend, u suštini je povećanje površina u SAD imalo najviše uticaja. Krajem sedmice, realizacija ove žitarice je bila na cjenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a”, naveli su iz Produktne berze.

U Čikagu je u odnosu na podatak iz prethodne sedmice, pšenica pojeftinila 4,23 odsto, a u Parizu za 5,09 odsto.

Prema USDA izvještaju, američke zalihe pšenice iznose 1,39 miliona bušela, što je manje od očekivanja koja su na nivou od 1,42 miliona bušela.

”Cijene pšenice su na početku sedmice rasle na Evronekstu u Parizu zbog međunarodne konkurentnosti ove robe, ali i prateći cjenovna kretanja u Čikagu. Nakon izvještaja USDA cijena je slabila oko 5,00 eura po toni za rod 2021. godine, dok je za rod 2022. godine snižena za 2,00 eura po toni. Na kraju sedmice cijene su zabilježile oštar pad, usljed poboljšanja situacije u Južnoj Americi i kretanja kursa eura”, navode sa Produktne berze.

Ponderisana cijena kukuruza na novosadskoj berzi iznosila je prošle sedmice 25,59 dinara po kilogramu (21,7 centi), što predstavlja sedmični rast od 2,52 odsto. Prije godinu cijena kukuruza bila je 16 centi.

U Čikagu kukuruz je pojeftinio 1,44 odsto, a u Parizu za 0,42 odsto.

”Početkom sedmice cijene kukuruza su bile podržane ocjenom usjeva berze u Argentini, 40% dobro do odlično. Svjetska proizvodnja kukuruza procijenjena je na 1,207 milijardi tona, što je smanjenje od 5 miliona tona, nakon što je snižena procjena proizvodnje u Brazilu sa 117,4 na 112,9 miliona tona. Na samom početku sedmice cijene kukuruza su bile stabilne na Evronekstu, zbog dobre konkurentnosti robe na međunarodnoj sceni. Francuska carina je objavila izvoz kukuruza unutar EU u novembru 2021. od 528.000 tona”, navode iz Produktne berze.

Cijena kilograma soje na berzi u Novom Sadu po ponderu iznosila je 72,6 dinara (61,5 centi), odnosno za 1,54 odsto. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedjelje soja je poskupjela 2,83 odsto, a sojina sačma za 2,44 odsto.

”Cijene soje su imale rast zbog sniženja procjene proizvodnje u Brazilu od strane mnogih analitičara”, naveli su iz Produktne berze.

On su naveli da je zabrinjavajući nastavak rasta cijena azotnih đubriva. Ruska UREA dostigla je cijenu od 860 do 905 eura po toni. Prije godinu su koštali oko 270 eura po toni.

Bonus video: