Grci poranili sa ocjenama o nafti i gasu u Ulcinju

Veselin Kovačević tvrdi da je Energian koristio podatke Jugopetrola o komercijalnim rezervama nafte i gasa
130 pregleda 8 komentar(a)
nafta (novine), Foto: Energian and oil
nafta (novine), Foto: Energian and oil
Ažurirano: 28.10.2017. 19:47h

Informacije grčke kompanije Energian oli and gas o procjeni komercijalnih rezervi prirodnog gasa i nafte u opštini Ulcinj su preuranjene, posebno ako se ima u vidu da je istraživanje koje je ta kompanija radila sa holandskim partnerima bazirano na podacima koje je ranije uradio kotorski Jugopetrol i koje je predao državi.

To je za “Vijesti” kazao Veselin Kovačević koji je bio predsjednik Vladine Komisije za izradu stručne dokumentacije i podataka istraživanja za pripremu tendera za istraživanje nafte i gasa u podmorju Crne Gore, direktor istraživanja nafte i gasa u Jugopetrolu, kao i stručni saradnik Jugopetrola i nekoliko drugih stranih kompanija za poslove istraživanja nafte i gasa.

Grčka kompanija Energean Oil and Gas saopštila je prošle sedmice da je nezavisna procjena koju su naručili pokazala da u dva bloka u opštini Ulcinj ima 51 milijarda metara kubnih prirodnog gasa i 144 miliona barela tečnih ugljovodnika, što je sve ukupno 438 miliona barela nafte. To je njihov prvi izvještaj koji je radio nezavisni procjenitelj holandska kuća Netherland Sewell & Associates („NSAI”),

Vlada i Energean Oil and Gas potpisali su 16. marta ove godine Ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Koncesija se odnosi na dva bloka u opštini Ulcinj.

Kovačević je objasnio da je istraživanje nafte i gasa počelo 1973. godine, kada je tada državni Jugopetrol sklopio Ugovor o zajedničkom istraživanju sa američkom naftnom kompanijom “Buttes Oil and Gas”, te da se kasnije u istraživanje uključuju renomirani naftni gigantic Chevron Overseas, Amoco, Crescent Petroleum iz UAR, INA-Naftaplin, Naftagas,Ramco Energy i Hellenic Petroleum.

“U periodu od 1973. do 2005. godine od Prevlake do Bojane urađeno je više od 10.000 kilometara 2D seizmičkih profila, 213 km kvadratnih 3D seizmike, izbušeno pet dubokih istražnih bušotina, urađene mnogobrojne analize, izvjestaji, elaborati... Finalni elaborat "Naftno-gasna potencijalnost podmorja Crne Gore" uradila je eminentna britanska konsultantska kuća Merlin Energy. Sve podatke, za bivši blok Ulcinj Jugopetrol je predao državi Crnoj Gori. Isključivo na osnovu tih podataka, jer drugi ne postoje, raspisan je međunarodni tender na osnovu kojeg su zaključeni ugovori sa rusko-italijanskim konzorcijumom Eni-Novatek, a drugi sa grčkom kompanijom Energean”, kazao je Kovačević.

On je objasnio da je ranije Jugopetrol istražio utvrđene rezerve od oko 18 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, te da su za utvrđivanje tačnih rezervi nafte koje bi se eksploatisale potrebne mnogo detaljnije analize i studije, jer se nafta nalazi na dubini od četiri do šest kilometara.

Kovaćević je pitao koju je čarobnu formulu primijenio Energean sa njegovim holandskim konsultantom da na jednom relativno malom prostoru tako brzo dođe do takvih podataka što se tiče rezervi nafte i gasa.

“Posebno ako se zna da je koristio isključivo podatke koje je Jugopetrol predao državi. Na tim podacima, njihovoj analizi, kompletnoj naftno-geoloskoj obradi, radile su najeminentnije svjetske kompanije i laboratorije i ne dođoše do takvih preoptimističkih cifara”, istakao je Knežević.

Prvo da urade istražno bušenje, pa da daju procjene o količinama

Kovačević je naglasio da kada Energian završi planirane radove, 3d seizmiku, istražno bušenje onda neka crnogorskoj javnosti saopšti rezultate.

“Nadajmo se tada da će potvrditi proizvoljno izrečene rezerve. U Crnoj Gori ima dovoljno znanja koje će ih pažljivo pratiti i detaljno analizirati kako i šta se radi u našem podmorju. Uz to, imamo i regulatorno tijelo koje je zakonom zaduženo za to”, kazao je Kovačević.

On je ocijenio da je saopštavanje rezultata u javnosti nekog preliminarnog izvještaja neuobičajeno i zbunjujuće.

“Mi smo o stručnom razvoju, strukturno-tektonskom, geohemijskom, migracijskom i svim drugim važnim parametrima napisali i objavili stotine hiljada stranica, koje oni izgleda do kraja nijesu pročitali”, rekao je Kovačević.

Bonus video: