Gorivo jeftinije u BiH, a skuplje u Srbiji i Hrvatskoj

Cijene euro dizela od juče skuplje za šest centi, a benzina za po tri centa

45467 pregleda 97 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Maloprodajne cijene dvije vrste benzina od sinoć su skuplje za tri centa, pa iznose za BMB 95 1,45 i za BMB 98 1,49 eura, dok su eurodizel i lož ulje poskupili za po šest centi pa litar euro dizela sada košta 1,32 eura a lož ulja 1,32 eura.

To je saopštili juče Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata koja uzima u obzir cijene naftnih derivata na refrentnoj berzi, kurs dolara i eura i sve dažbine koje se računaju i cijenu sa dozvoljenom maržom trgovaca.

Cijene goriva
foto: Vijesti/Jasna Kalač

Prije dvije sedmice obje vrste benzina poskupjele su za po dva centa, a dizel i lož ulje za po cent.

Cijene naftnih derivata u značajnom su porastu na svjetskim berzama već godinu, jer zemlje najvećih proizvođača nafte OPEC ne žele značajnije da povećaju proizvodnju čime održavaju visoke cijene. Početkom decembra su bili najavili povećanje proizvodnje, kada je samo zbog te najave došlo do pada cijena, ali su kasnije odustali zbog širenja novog soja korona visrusa i straha da će nove epidemiološke mjere voditi globalnom zatvaranju i smanjenju potrošnje.

Prema cijenama iz regiona, Bosna i Hercegovina ima značajno niže cijene goriva zbog niskih stopa akciza i PDV-a od 17 odsto. Euro dizel u ovoj susjednoj zemlji, prosječno na nivou entiteta i prema podacima Privredne komore BiH, košta 1,18 eura, dok su cijene goriva 1,21 euro za BMB 95 i 1,28 eura za BMB 98. Tako je da eurodizel jeftiniji za 14 centi po litru, a benzini 21 do 24 centa.

U Hrvatskoj je euro dizel skuplji za 16 centi nego u Crnoj Gori, a dvije vrste benzina za pet i devet centi.

U Srbiji je dizel skuplji nego u Crnoj Gori za 17 centi, BMB 98 za četiri centa, dok je BMB 95 jeftiniji za dva centa.

Sljedeće usklađivanje cijena goriva u Crnoj Gori biće za dvije sedmice, a važiće od 1. februara.

Bonus video: