Komisija za žalbe do kraja mjeseca

Zahtjev za inspekcijski nadzor u vezi sa raspisanim konkursom i pandemija uticali na duže trajanje postupka izbora novog sastava komisije

6379 pregleda 1 komentar(a)
Srzentić, Foto: SAVO PRELEVIC
Srzentić, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija najavilo je da će Komsija za žalbe biti imenovana do kraja ovog mjeseca.

”Pitanje imenovanja predsjednika i članova Komisije za žalbe je od najvećeg prioriteta u radu ministarstva koje će predlog o imenovanju dostaviti Vladi u roku od od deset dana od dana prijema liste za izbor kandidata i izvještaja Komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti. Cijeli postupak biće okončan do kraja januara”, rečeno je zvanično “Vijestima” u resoru kojim rukovodi ministarka Tamara Srzentić.

Ova Komisija, kojoj državni i lokalni službenici i namještenici koji smatraju da im je povrijeđeno neko radno pravo podnose žalbe, ne postoji duže od tri mjeseca. Vlada premijera Zdravka Krivokapića je 2. oktobra, na predlog resora Srzentićeve razriješila bez održavanja sjednice prije isteka mandata.

Iz Ministarstva javne uprave su kazali da je na predlog Srzentićeve 25. oktobra prošle godine raspisan javni konkurs za imenovanje predsjednika i četiri člana Komisije, da je u toku je proces selekcije od ukupno 27 prijavljenih kandidata, te da se pet kandidata prijavilo za predsjednika, a 22 za članove Komisije.

”Od prvobitno prijavljenih 27 kandidata, provjeri kompetencija se odazvalo 17 kandidata. Pored objektivne činjenice zdravstvenog karaktera (dio kandidata je bio zaražen koronavirusom) koja je neplanirano odužila proces provjere kompetencija u pisanoj formi, postupak imenovanja nije okončan iz razloga što je odmah nakon pokretanja konkursa poslanica DPS-a Jovanka Laličić podnijela inicijativa za inspekcijski nadzor Upravnoj inspekciji. To je privremeno obustavilo postupak provjere sposobnosti i kompetencija do okončanja postupka inspekcijskog nadzora”, objašnjeno je iz Ministarstva javne uprave, dodajući da je postupak nastavljen 29. decembra.

Iz ovog resora su kazali da nakon ocjenjivanja pisanih testova, istog dana biće poznat termin za sprovođenje strukturiranih intervjua sa kandidatima koji su zadovoljili na pisanom radu.

”Budući da je sjednica Komisije za provjeru sposobnosti kandidata za Komisiju za žalbe zakazana bila za 14. januar radi ocijenjivanja pisanih testova, istog dana će biti poznat termin za sprovođenje strukturiranih intervjua sa kandidatima koji su zadovoljili na pisanom radu”, rekli su u Ministarstvu javne uprave.

Iz ovog resora su kazali da se procedura javnog konkursa u idealnim uslovima okončava u roku ne kraćem od dva mjesca.

”Zahtjev za inspekcijski nadzor u vezi sa raspisanim konkursom i pandemija uticali su na nešto duže trajanje postupka i činjenicu da pojedini kandidati nisu mogli da pristupe testiranju. Meritornost je dominantan princip u radu ministartsva zbog čega je važno i potrebno obezbijediti jednake uslove za prijavu i testiranje svih zainteresovanih kandidata, kako bismo na kraju dobili najbolji mogući sastav Komisije za žalbe sa svim neophodnim referenacama i kompetencijama. Iako je nesporno postupak izbora novih članova doveo do prolongiranja u rješavanju po žalbama državnih i lokalnih službenika i namještenika, ali i kandidata za ovaj status, svi koji su uložili žalbu dobiće odgovor, rješenje po žalbi, u što kraćem roku od dana njenog imenovanja. Time njihova prava i pored određenog kašnjenja u odlučivanju neće biti uskraćena”, kazali su u ovom resoru.

Na čekanju 427 žalbi

Iz Ministarstva su kazali da zaposleni u državnoj i lokalnoj upravi žalbe upućuju i dalje na adresu Komisije za žalbe, a one će biti stavljene u rad u najkraćem roku po formiranju nove komisije.

”Od ukupnog broja predmeta koji su bili u radu Komisije za žalbe, 427 je nezavršenih na 13. januar ove godine. Od toga 208 je ostalo iz rada prethodne komisije, dok je 219 žalbi pristigle nakon raspuštanja stare komisije”.

Bonus video: