USSCG pisala Krivokapiću: Limitirati cijene goriva bar dok se ne stabilizuju na svjetskoj berzi

"Poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene"

5854 pregleda 6 komentar(a)
USSCG, Foto: Ilustracija
USSCG, Foto: Ilustracija

Tražimo da Vlada limitira cijenu goriva, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva, navodi se u dopisu koji je Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila predsjedniku Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću.

Iz USSCG su u dopisu poručili i da su se Krivokapiću obratili u julu prošle godine sa Inicijativom da Vlada Crne Gore limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

"Kako smo tada naveli već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene. Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata", piše u dopisu USSCG.

Oni su Krivokapiću rekli da je ministar finansija i socijalnog staranja u oktobru prošle godine, na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo, rekao da je potrebno usvojiti novi Zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva (uvođenje hemijskih akciznih markica), nakon čega bi se otvorio prostor za smanjenje akciza.

"Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, cca 20.000 naših građana/ki, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena. Zbog svega navedenog tražimo da Vlada hitno pristupi izmjeni zakonske regulative i da limitira cijenu goriva kako je naprijed navedeno, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva", zaključuje se u dopisu USSCG Krivokapiću.

Bonus video: