Novcem od prodaje zgrade isplatiti radnike

“Suština je kada su predmet uzeli u rad. Na sastanku kod Abazovića smo tražili i da se preispita koliko je novca uplatio biznismen Veselin Pejović kada je preuzeo Boksite i kako je upravna zgrada na prodaju, ako je on kupio”, kazao je Čivović.

12504 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SasaMatic
Foto: SasaMatic

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović apelovao je na tužilaštvo da dovede do kraja proces u vezi sa nikšićkim Rudnicima boksita, a da stečajni upravnik novac od prodaje upravne zgrade opredijeli za obeštećenje radnika.

Abazović je juče razgovarao sa predstavnicima radnika Boksita Rašom Čivovićem, Božidarom Đilasom i Vitomirom Krulanovićem.

Nakon sastanka iz kabineta Abazovića je potvrđeno da je upravna zgrada Boksita prodata i da je novac uplaćen.

“S obzirom na to da je juče izvršena transakcija koja se tiče kupovine upravne zgrade i da je uplaćeno oko 870.000 eura, smatramo pravednim da stečajni upravnik, u skladu sa zakonom, novac prioritetno opredijeli za obeštećenje radnika koji su u prvom naplatnom redu”, saopšteno je nakon sastanka iz kabineta Abazovića.

Upravna zgrada prodata je preduzeću “Roming Montenegro”. Za kupovinu zgrade javila se i mađarska kompanija “Vagonimpex Kft”, koja je ponudila 800.000 eura. Stečajni upravnik je ponudu firme iz Budimpešte ocijenio kao neispravnu.

“Vagonimpex” je tužio ranije Rudnike boksita zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti od 891 hiljadu eura sa kamatama, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima. Ta firma namjerava da se namiri prodajom upravne zgrade.

Čivović je optimista da će se situacija sa upravnom zgradom riješiti i da će radnicima biti isplaćena potraživanja, odnosno da će se spriječiti da se novac usmjeri mađarskom “Vagonimpexu” dok se sve ne ispita. Radnici traže da im se isplati 15 zarađenih plata prije stečaja za oko 240 zaposlenih, odnosno razlika od minimalne zarade od 190 eura, koliko im je tada isplaćeno, do pune plate. Kako su tada kazali, oko 100 bivših radnika Boksita ne može da se penzioniše, jer im nije povezan radni staž.

Čivović je za “Vijesti” kazao da se tek na sastanku kod Abazovića otvorila mogućnost za pravno djelovanje zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države u slučaju Rudnika boksita.

Podsjetio je da je zbog prodaje upravne zgrade podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u aprilu prošle godine i od njih nema nikakvih informacija u vezi sa tim šta su preduzeli.

“Suština je kada su predmet uzeli u rad. Na sastanku kod Abazovića smo tražili i da se preispita koliko je novca uplatio biznismen Veselin Pejović kada je preuzeo Boksite i kako je upravna zgrada na prodaju, ako je on kupio”, kazao je Čivović.

Apelacioni sud je u septembru 2020. godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade iz trećeg prebaci u prvi isplatni red. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu prošle godine rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, preuzelo ih je 2016. godine.

Bonus video: