"hitno pokrenuti inicijativu za izradu i usvajanje, novog Zakona o energetici"

SSTCG pisao Bečiću i poslanicima: Predložiti Vladi da limitira cijene eurosupera 95 i eurodizela na 1,1 eura po litru

"Svjesno poslujemo sa gubicima, baš iz razloga što su korisnici naših usluga , u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga, koji već na nivou u prosjeku od 40 posto u odnosu na 2019.godinu, I koji je u tendenciji svakodnevnog pada"

10303 pregleda 3 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: Screenshot
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: Screenshot

Tražimo da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje, novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva, a to je po riječima ministra finansija i socijalnog staranja, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza, navodi se u otvorenom pismu Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG) predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i poslanicima.

"Isto tako tražimo, da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi Crne Gore da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo", ističe se u otvorenom pismu SSTCG koje potpisuje Borislav Pavlović, predsjednik SSTCG.

Iz SSTCG je saopšteno da je Izvršni Odbor, na vanrednoj sjednici održanoj juče donio zaključak, da se obrati otvorenim pismom, predsjedniku i poslanicima, Skupštine Crne Gore, a povodom novog poskupljenja nafte i naftnih derivata.

"Poštovani, predsjedniče i poslanici Skupštine Crne Gore, molimo Vas da hitno zakažete i održite vanrednu sjednicu Skupštine Crne Gore, a povodom poskupljenja nafte i naftnih derivata, već drugi put u 18 dana tekuće godine, a u godini dana ukupno 16 puta, ili u prosjeku 30 posto, u odnosu na početak 2021. godine. Takva dinamika poskupljenja, predstavlja veliki udar na budžet građanja, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je konstantnim rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što se negativno odražava na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene. Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane za cijene nafte i naftnih derivata", ističe se u otvorenom pismu SSTCG Bečiću i poslanicima.

U pismu su dodali da iako posluju u uslužnoj djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, i direktno zavise od cijena nafte i naftnih derivata, nijesu u situaciji da poskupljuju cijene svojih usluga, već kako tvrde posluju sa cijenama na nivou 2019.godine.

"I tako svjesno poslujemo sa gubicima, baš iz razloga što su korisnici naših usluga , u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga, koji već na nivou u prosjeku od 40 posto u odnosu na 2019.godinu, I koji je u tendenciji svakodnevnog pada. Zbog svega navedenog tražimo da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje, novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva, a to je po riječima minister finansija i socijalnog staranja, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza. Isto tako tražimo, da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi Crne Gore, da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo", zaključuje se u pismu.