UNWTO: Potpuni oporavak turizma se ne očekuje prije 2024.

Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na 2020, zabilježen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posjetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine i to 54 odsto, 56 odsto i 37 odsto, respektivno.

1487 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Globlalna turistička industrija ostvarila je u prošloj godini rast od četiri odsto u odnosu na 2020, ali su svi pokazatelji i dalje daleko ispod nivoa prije pandemije, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Stručnjaci iz te industrije ne očekuju potpuni oporavak prije 2024. godine.

"Rastuća stopa vakcinacija i ublažavanje ograničenja putovanja jesu omogućili blagi oporavak u drugoj polovini prošle godine, ali je širenje omikron soja kovida u decembru izazvalo novi pad rezervacija putovanja i optimizma u ovoj industriji", navodi se u izvještaju UNWTO.

Tempo oporavka je, kako su dodali, i dalje spor i neujednačen u svim regionima svijeta, zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stopa vakcinacije i povjerenja putnika, prenosi Tanjug.

Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na 2020, zabilježen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posjetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine i to 54 odsto, 56 odsto i 37 odsto, respektivno. U Evropi i Americi, dolasci stranih turista tokom prošle godine porasli su 19 odsto, odnosno 17 odsto respektivno, u odnosu na 2020. Na Bliskom istoku, međutim, broj stranih gostiju je pao 24 odsto prošle godine u odnosu na prethodnu i bio je 79 odsto ispod nivoa iz 2019. "Ekonomski doprinos turizma u prošloj godini procenjuje se na 1,9 biliona dolara, što je iznad 1,6 biliona u 2020, ali je i dalje značajno ispod vrijednosti prije pandemije od 3,5 biliona dolara", navodi se u izveštaju. Oko 64 odsto turističkih poslenika, koje je UNWTO anketirao u decembru, ne očekuje potpuni oporavak prije 2024. godine ili kasnije, naspram 45 odsto koji su se tako izjasnili u septembarskoj anketi, kada se omikron još nije pojavio. UNWTO predviđa rast međunarodnih dolazaka od 30 do 78 odsto ove godine u odnosu na prošlu, ali će broj turista i dalje ostati daleko ispod nivoa iz 2019.

Bonus video: