(INFOGRAFIK) Uporedili smo cijene namirnica u CG i EU: Hrana jeftinija, plate šest puta veće

Prosječne zarade u Njemačkoj i Francuskoj višestruko prevazilaze crnogorske, a cijene osnovnih životnih namirnica povoljnije ili na istom nivou

64247 pregleda 207 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cijene većine životnih namirnica u Crnoj Gori su iste ili čak nešto veće nego u najrazvijenijim državama Evropske unije Njemačkoj i Francuskoj, iako je prosječna zarada u Crnoj Gori 530 eura a u ovim zemljama 2.952 i 2.791 euro, pokazuju uporedni podaci.

”Vijesti” su svoje istraživanje zasnovale na sličnom koje je u Hrvatskoj prije nekoliko dana sproveo “Jutarnji list” koji je upoređivao cijene ove grupe namirnica u Hrvatskoj i ovim zemljama, takođe sa zaključkom da je većina namirnica skuplja u Hrvatskoj gdje je prosječna zarada 950 eura.

Razlozi zbog čega su namirnice skuplje ili na istom nivou kao i najbogatijim državama može biti u tome što Crna Gora većinu ovih proizvoda uvozi upravo iz tih zemalja, pa ne mogu biti jeftinije ili što crnogorski trgovački lanci zbog nižeg prometa moraju imati veće marže. Međutim, domaći trgovci imaju i manje troškove jer radnike osiguravaju na zarade koje su značajno manje nego u državama Evropske unije.

Metodoligija “Vijesti” bila je istao kao i kod “Jutarnjeg lista”, za istu grupu proizvoda uzete su cijene od najjeftinijih prisutnih brendova u prosječnom trgovinskom lancu, osim ako sam brend nije posebno naznačen kao što je u slučaju “milka noisette” čokoladice od 100 grama kako bi se vidjelo kako se razlikuju cijene za potpuno isti brend i gramažu.

Izuzetak iz ovog pravila da su u Crnoj Gori veće cijene namirnica nego u zemljama EU može se vidjeti na primjeru jestivog suncokretovog ulja, jer na domaćem tržištu postoji jeftin regionalni brend “iskon” čija je cijena 1,39 eura, dok postoje i skuplji brendovi poput “vitala” i “dijamanta” čije su cijene na nivou ovih iz Evropske unije. Slično je i sa proizvodom “riža dugo zrno” jer je samo jednom brendu regionalnog uvoznika cijena 0,99 eura, dok je većini ostalih na nivou cijena iz EU, kao i kod artikla “zamrznuti gambori”.

Međutim i nekim domaćim proizvodima poput krompira, mada ga često i uvozimo, cijena je 65 centi i znatno je veća nego u Hrvatskoj gdje košta 53 centa ili Francuskoj gdje se može kupiti za 58 centi. Krompir je u Njemačkoj skuplji i njegova cijena je 73 centa.

Kada bi se računalo prema kupovnoj mogućnosti, za prosječnu platu u Crnoj Gori se može kupiti 815 kilograma krompira, za prosječnu zaradu u Hrvatskoj i po njihovim cijenama 1.790 kilograma, dok se za prosječnu zaradu u Francuskoj može kupiti 4,812 kilograma a u Njemačkoj 4.043 kilograma.

Cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda može značajno zavisiti i od subvencija koje te države daju svojim poljoprivrednicima za proizvodnju. Litar domaćeg punomasnog dugotrajnog mlijeka u tetrapaku iznosi 75 centi, isto koliko u Francuskoj, dok u Njamačkoj on košta 80 a u Hrvatskoj 86 centi.

Pola kilograma mljevene kafe u Crnoj Gori košta 4,5 eura, a u Francuskoj je 2,2 eura. Francuz za svoju prosječnu zaradu može kupiti 634 kilograma kafe, a prosječan radnik u Crnoj Gori za svoju zaradu svega 59 kilograma.

kafa
foto: Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u decembru 4,6 odsto

Godišnja stopa inflacije u decembru iznosila je 4,6 odsto, saopštila je juče Uprava za statistiku Monstat, odnosno za toliko su porasle cijene u decembru 2021. godine u odnosu na isti mjesec 2020. u grupama proizvoda koje se nalaze u njihovoj metodologiji usklađenoj sa Eurostatom.

Za godinu su najviše porasle cijene ulja i masti za ishranu i to za 37 odsto, zatim motornih goriva i maziva za 22,7 odsto, povrća za 16,9 odsto, smještaja za 11 odsto, šećera i slatkiša za 8,7 odsto, hljeba i žitarica za 5,4 odsto, mlijeka, sira i jaja za pet odsto... Odnosno za većinu proizvoda koje građani najčešće koriste cijene su rasle po stopi koja je veća od zvanične inflacije.

hrana
foto: Pinterest

Novo poskupljenje hljeba za 30 odsto, sa 50 na 65 centi, kao i dodatno poskupljenje brašna za oko 15 odsto desila su se nakon praznika, pa nisu ulazila u obračun ove stope inflacije.

Na smanjenje zvanične stope inflacije uticao je pad cijena motornih vozila za 6,8 odsto, tekstilnih proizvoda za domaćinstvo za 5,2 odsto, telefonske i telefaks opreme za 3,4 odsto, oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike za 2,8 odsto,..

Cijene u decembru su za svega 0,3 odsto veće nego u novembru. Najviše je na mjesečnom nivou poskupio vazdušni prevoz putnika za 7,6 odsto, povrće za 3,4 odsto, čvrsta goriva kao i riba i morski plodovi za po 2,8 odsto, hljeb i žitarice kao i mlijeko, meso i jaja za po dva odsto,...

Na mjesečnom nivou zabilježen je pad cijena motornih goriva i maziva za 3,3 odsto zbog dva uzastopna smanjenja cijena goriva u decembru, kao i odjeće za 2,2 odsto, voća za 1,9 odsto i cipela i ostale obuće za 1,4 odsto.

Prosječna stopa inflacije u prošloj godini je iznosila 2,4 odsto, odnosno za toliko su prosječno rasle cijene u toku godine u odnosu na 2020.

Bonus video: