Krivokapić ćuti o izjavama Kneževića

Vlasnik Opšte bolnice Meljine je posebna kompanija “Meljine kompleks”, kojom većinski gazduje “Atlas CAP”

25837 pregleda 54 reakcija 43 komentar(a)
Knežević, Foto: Arhiva Vijesti
Knežević, Foto: Arhiva Vijesti

Premijer Zdravko Krivokapić ne odgovara da li je njegova ćerka Jelena razgovarala sa vlasnikom “Atlas grupe” Duškom Kneževićem o rješavanju situacije u Opštoj bolnici Meljine, koja je gotovo dvije i po godine u stečaju.

Stečaj je 2019. godine zatražila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja nije mogla da naplati dug od četvrt miliona eura.

Stečajni upravnik bolnice Žarko Ostojić je prošlog ponedjeljka informisao Vladu da će bolnica prestati sa radom, ako joj se novčano ne pomogne, odnosnom ako izvršna vlast ne izmiri obaveze.

Riječ je o sumi od oko 720.000 eura

Vlasnik Opšte bolnice Meljine je posebna kompanija “Meljine kompleks”, kojom većinski gazduje “Atlas CAP”.

Govoreći o situaciji u bolnici Meljine u emisiji “Akcenti” na Javnom servisu, Knežević je kazao da imaju tri predloga za Meljine, ali da je centralni da se priznaju ulaganja i odbiju od odštetnog zahtjeva tokom arbitraže.

Kazao je i da premijerom o tome nije razgovarao, već sa njegovom ćerkom Jelenom, koja je, kako je ocijenio, stručnjak za ovu oblast.

Iz kabineta premijera nisu odgovorili “Vijestima” da li je njegova ćerka razgovarala sa optuženim biznismenom u ime Vlade i na osnovu čijeg ovlašćenja.

Stečajni upravnik je u dopisu Vladi u koji “Vijesti” imaju uvid podsjetio da je po otvaranju stečaja dozvoljeno da ona nastavi sa radom, budući da se kao zdravstvena ustanova po obimu vršenja djelatnosti izdvaja na određenom području kao jedini i veoma značajan subjekt za ostvarivanje prava građana na zdravstvenu zaštitu.

”Pošto stečajni pravnik nije u mogućnosti da iz prihioda od redovnog obavljanja djelatnosti obezbijedi neophodni obim novca, to se za period od otvaranja stečajnog postupka zaključno sa 30. junom 2020. obavljala djelatnost zahvaljujući dodatnom novcu koji je obezbijeđen iz budžeta po zaključcima Vlade”, navodi se u dopisu, u kome se dodaje da je Ostojić redovno izvještavao Privredni sud, Vladu i i resorna ministarstva o trošenju novca.

Ostojić je 21. oktobra dostavio Vladi izvještaj o trošenju novca za period od decembra 2020. godine zaključno sa 30. aprilom 2021.godine i tada je tražio da se uplati 451,6 hiljada kako bi bolnica isplatila obaveza koje su nastale u periodu od početka maja 2009. do kraja septembra prošle godine.

”Na taj zahtjev nije odgovoreno, a bolnica nastavlja sa radom i ostvaruje nove obaveze za period od prvog oktobra 2021. do 30. novembra 2021. u iznosu od 269.719 eura. Za obaveze za decembar prošle godine još nijesu pripremljene fakture, pri čemu je iscrpljena mogućnost zaduženja kod dobavljača, te kod nastalih okolnosti bolnica je primorana da prestane sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite zaključno sa krajem januara ove godine”, piše u dopisu.

Ostojić je kazao da je neophodno da izvršna vlast u okviru svojih nadležnosti hitno zauzme stav o potrebi daljeg subvencionisanja nastavka rada bolnice, kako ne bi nastale neiscrpne posljedice njenog gašenja i da donese odluku o obezbjeđivanju novca za pokriće do sada prispjelih obaveza.

Dopis je upućen premijeru, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministrima zdravlja i finansija Jeleni Borovinić Bojović i Milojku Spajiću, Fondu za zdravstveno osigiranje i Opštini Herceg Novi.

Skinuti privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom

Ostojić je od Vlade tražio da pokuša da obezbijedi sastanak sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem kako bi se razmotrila mogućnost ukidanja privremene mjere kojom je zabranje prodaja imovine bolnice.

”Za dalje postupanje Privrednog suda i stečajnog upravnika u ovom postupku u pogledu obaveza koje propisuje Zakon o stečaju limitirajuća odluka Višeg suda iz septembra 2019. godine kojom je izrečena privremena mjera obezbjeđenja kojom je obuhvaćena imovina bolnice, u smislu koje odluke, a suprotno Zakonu o stečaju nije moguće za sada sprovoditi postupak novčenja imovine bolnice ili njenu prodaju kako bi ovaj stečaj bio zaokružen. Sve to, uz intenciju da stečajni dužnik ne prestane sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite budući da je to jedina opšta bolnica na području opštine Herceg Novi”, piše u dopisu.

Bonus video: