"ZABRINUTI SMO SVE ČEŠĆIM NAVODIMA ČLANSTVA"

USSCG pisala Milatoviću: Hitno rješiti problematiku nesigurnih ugovora u državnim organima

"Posljednje obraćanje koje je USSCG dostavljeno potpisano je od strane 73 koleginice (spisak sa potpisima dostavljen je USSCG) radno angažovane u Upravi za katastar i državnu imovinu (Uprava) od kojih većina radi i duže od deset godina po nekoj vrsti nesigurnih ugovora poput: ugovora o privremenim i povremenim poslovima, agencijskih ugovora ili, što je najčešće slučaj, ugovora o djelu"

10176 pregleda 6 komentar(a)
Keković, Foto: Savo Prelević
Keković, Foto: Savo Prelević

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) saopštila je danas da traži hitno rješavanje problematike nesigurnih ugovora u državnim organima.

Oni su danas uputili dopis ministru ekonomskog razvoja, Jakovu Milatoviću.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

U dopisu se navodi da "USSCG izražava zabrinutost sve češćim navodima koje dobija od svog članstva, ali i zainteresovanih građana/ki, u vezi sa radnim statusom značajnog broja lica angažovanih u državnim organima".

"Posljednje obraćanje koje je USSCG dostavljeno potpisano je od strane 73 koleginice (spisak sa potpisima dostavljen je USSCG) radno angažovane u Upravi za katastar i državnu imovinu (Uprava) od kojih većina radi i duže od deset godina po nekoj vrsti nesigurnih ugovora poput: ugovora o privremenim i povremenim poslovima, agencijskih ugovora ili, što je najčešće slučaj, ugovora o djelu", ističe se u dopisu Milatoviću koje potpisuje Srđa Keković, generalni sekretar USSCG.

U dopisu USSCG se dodaje i da je većina koleginica koja im se obratila angažovana na puno radno vrijeme (40 časova nedjeljno), dok ostale imaju nepuno radno vrijeme.

"Iako obavljaju poslove za kojima Uprava kao poslodavac ima kontinuiranu i permanentnu potrebu, što dokazuje i dužina trajanja njihovog angažmana, ipak, Uprava u konkretnom slučaju godinama unazad čak i ne pokušava da iznađe način da obezbijedi uslove za dostojanstven rad, a samim tim i život, pomenutim koleginicama. Angažovanje koleginica po naprijed navedenim, prekarnim ugovorima, dovodi iste u situaciju da godinama žive u neizvjesnosti da li će njihovi (pa i takvi) ugovori biti produženi (nerijetko su potpisani na svega 30 dana) i dodatno im onemogućava da ostvare neka od osnovnih prava iz radnog odnosa poput uvećanja zarade, uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u punom iznosu, prava na godišnji odmor, pravo na naknadu zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad, prava na kreditno zaduživanje i dr", piše u dopisu.

Iz USSCG navode da su svjesni ovog problema, te da se još od 2014. godine zalažu za njegovo razrješenje, čemu kako tvrde svjedoče njihova obraćanja tadašnjoj Upravi za imovinu, te zahtjevi za postupanje upućeni Upravnoj inspekciji i javno problematizovanje istog.

"Do sada, međutim, nije postojala volja da se pristupi rješavanju ovog problema i stvaranju dostojanstvenih uslova za rad dijela zaposlenih u državnim organima. Danas, kada Vlada Crne Gore ističe da će 2022. godina biti godina socijalne pravde, smatramo neophodnim i nužnim da se ovoj problematici pristupi što ozbiljnije i što hitnije. U svijetlu implementacije programa "Evropa sad", te namjere poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i građana i stvaranja jednakosti, Vlada Crne Gore ne smije zaboraviti lica koja su, poput naprijed navedenih koleginica, nejednake u svojim pravima". poručili su Milatoviću iz USSCG.

U dopisu piše i da je neprihvatljivo da upravo država kao najveći poslodavac bilježi neke od najdrastičnijih primjera nepoštovanja zakonskih rješenja i primjera nedostojanstvenog rada.

"Stoga, stvarna, a ne deklarativna, riješenost i odlučnost Vlade Crne Gore da stane na put ovakvim i sličnim nepravilnostima biće primjer za poslodavce u privatnom sektoru da slijede takve primjere. Naša zabrinutost, osim gotovo svakodnevnih prijava nepravilnosti od strane članstva i građana/ki, potkrijepljena je i Izvještajem Državne revizorske institucije iz 2019. godine, odnosno revizijom uspjeha pod nazivom "Uspješnost upravljanja ugovorima o djelu, ugovorima o dopunskom radu, ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u organima državne uprave", broj 40116/20-024-196/13 od 11.06.2020. godine. Naime, ovom revizijom koja sadrži zabrinjavajuće podatke, zaključeno je da upravljanje naprijed navedenim vrstama ugovora u organima državne uprave "nije dovoljno uspješno", te su konstatovane brojne anomalije, prvenstveno da se ovakvi ugovori zaključuju na sistematizovanim radnim mjestima", poručili su iz USSCG.

Oni u dopisu ističu i da imajući navedeno u vidu, očekuju da Milatović preduzme konkretne aktivnosti na planu rješavanja statusa koleginica angažovanih na poslovima održavanja higijene u Upravi, ali i svih drugih kolega/ca koji su na sličan način angažovani u drugim državnim organima, tako što će im omogućiti zaposlenje po ugovorima o radu na neodređeno vrijeme.

"Takođe, očekujemo da na prvom narednom sastanku Koordinacionog tijela za praćenje programa "Evropa sad" dobijemo informaciju o aktivnostima koje je Vlada preduzela ili će preduzeti po ovom pitanju", zaključuje se u dopisu koji je USSCG uputila Milatoviću.