PLAĆENA DRUGA RATA KREDITA ZA AUTO-PUT, UZ UŠTEDU OD 5,15 MILIONA EURA

Spajić: Crnoj Gori do sada devet miliona eura koristi od hedžinga

"Niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu 'Evropa sad!' za bolje uslove života građana Crne Gore”, poručio je ministar

11955 pregleda 11 komentar(a)
Sa auto-puta, Foto: Luka Zeković
Sa auto-puta, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) platilo je drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 milion eura, saopšteno je iz tog resora.

Da nije urađen hedžing aranžman, kako navode, umjesto sadašnjih 28,96 miliona eura državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 miliona eura prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 miliona eura, a kod glavnice 1,04 miliona eura, dodaju iz MFSS.

Kazali su da ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona eura kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i 21. januara ove godine. Kod prve rate ušteda je, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 miliona eura.

Ostvarenim rezultatom je, kako su kazali iz MFSS, ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, koji je u julu prošle godine, kada je taj resor "zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita", izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana.

“Hedžing je do sada donio korist državnom budžetu od devet miliona eura. Pokazali smo da su nam najvažniji građani. Zato - niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu 'Evropa sad!' za bolje uslove života građana Crne Gore”, poručio je Spajić.

Ukupan iznos druge rate kredita, koji je plaćen kineskoj Eksim banci, je 38,67 miliona dolara, od čega se na otplatu glavnice odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 miliona dolara.

Iznos od 27,73 miliona eura država Crna Gora je, po tom osnovu, platila bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok su četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatile 37,28 miliona dolara za Eksim banku. Ukupno, Crnu Goru je druga rata kredita koštala 28,96 miliona eura, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 miliona dolara (1,23 miliona eura), pojasnili su iz MFSS.

"Crna Gora je ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara. Hedžing aranžman je najavljen i za ostatak novca do ugovorenih 944 miliona dolara po povlačenju svih sredstava do ukupnog iznosa. Povučena dosadašnja sredstva iz kredita sa Exim bankom za gradnju dionice auto-puta iznose 851,96 miliona dolara, što prema ugovorenom fiksnom kursu EUR/USD (1,3718) iznosi 621,05 miliona eura, odnosno 751,42 miliona eura po srednjem kursu CBCG na 21. januar 2022. godine", dodaju iz ministarstva.

Kredit za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina, podsjećaju, ugovoren je 2014. u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto. "Zahvaljujući prošlogodišnjem hedžing aranžmanu, Crna Gora obezbjeđuje američke dolare po značajno povoljnijim uslovima iz hedžing aranžmana, prema kojima se obavlja konverzija glavnice po kursu EUR/USD od 1,18, uz smanjenu kamatu po prosječnoj stopi od 0,88 odsto", navode iz MFSS.

Podsjećaju i da su prošle godine skinuli oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman, koja se dostavlja zainteresovanima na zahtjev, što je Spajić obećao da će uraditi odmah nakon prevazilaženja ograničenja sa banakama. "Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu pozdravili su tada postupak ministra Spajića, ocjenjujući da je u interesu građana", zaključuje se u saopštenju.