Damjanović najozbiljniji kandidat za potpredsjednika vlade i ministra finansija

Vlada u oktobru prošle godine uzburkala javnost odlukom da, na predlog ministra Spajića, ne produži Damjanoviću mandat na funkciji v.d. direktora Uprave prihoda i carina

105194 pregleda 887 reakcija 188 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnji poslanik Aleksandar Damjanović najozbiljniji je kandidat za mjesto potpredsjednika vlade za ekononsku politiku i ministra finansija u slučaju formiranja manjinske vlade, saznaju "Vijesti".

On je donedavno bio vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina.

Damjanović je u periodu od 2007. do 2020. godine bio poslanik u Skupštini Crne Gore, a bio je i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Vlada je krajem oktobra prošle godine uzburkala javnost odlukom da, na predlog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ne produži Damjanoviću mandat na funkciji v.d. direktora UPC.

Izvor iz parlamentarne većine je "Vijestima" kazao da bi imenovanje Damjanovića na visoko mjesto u Vladi bilo "ispravljanje nepravde za smjenu sa mjesta direktora UPC".

Damjanović je magistar ekonomije, od 1992. do 1994. bio je savjetnik za finansijski sistem i kreditnu podršku privredi u Ministarstvo finansija Vlade Republike Crne Gore. Od 1995. do 2002. radio je u Saveznom deviznom inspektoratu – Odjeljenje u Podgorici, na poslovima samostalnog deviznog inspektora u kontroli.

Vladajuća koalicija "Crno na bijelo", Građanskog pokreta URA i Saveza građana Civis, koja je predložila model manjinske vlade kao jedno od rješenja za političku krizu, podnijela je Skupštini inicijativu 31 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića.