SDP: Ispitati ugovor o zakupu Ulcinjske rivijere

Vuksanović je istakla da će SDP nastaviti da bude zaštitnik narodne imovine, i upozorava sve koji budu radili suprotno zakonu "da dolazi vrijeme kada će svi odgovarati za učinjenu štetu"
136 pregleda 1 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Naser Resulbegović, Foto: SDP
Draginja Vuksanović, Naser Resulbegović, Foto: SDP
Ažurirano: 28.10.2017. 10:24h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne državne organe da "zaštite državni interes, onemoguće da se ugrožava privatna imovina radnika i akcionara HTP Ulcinjske rivijere i omoguće razvoj Ulcinja, na način, koji će donijeti prosperitet svim građanima".

"Potpisivanje ugovora sa Karismom može imati opravdanja u smislu stvaranja uslova za izgradnju savremenog turističkog kompleksa na Velikoj Plaži, ali državni interesi se ne mogu ostvarivati na teret imovine akcionarskog društva i imovine privatnih vlasnika tih akcija, nego isključivo na teret države”, saopštila je na konferenciji za novinare Draginja Vuksanović, poslanik SDP-a

U tom smislu država je mogla, kako je objasnila, da svoje akcije u Ulcinjskoj rivijeri “besplatno ustupi investitoru i time mu omogući većinsko upravljanje tim društvom (ili jednim njegovim djelom), a kasnije, putem dokapitalizacije kroz investiranje i povećanje tog udjela”.

"Na taj način se ne bi umanjivala imovina ostalih akcionara i bili bi maksimalno zaštićeni, kako državni tako i njihovi interesi”, dodala je Vuksanović.

Ona je istakla da su stotine miliona eura štete građani do sada platili zbog nezakonitog rada Vlade, a svaki put je takva praksa pravdana javnim interesom.

"Ipak, oni koji su navikli na nezakoniti rad, ne mogu bez „korisnih nejasnoća“ kako je prostor za zloupotrebe nazivao njihov ideolog Svetozar Marović…Tako sami model, a posebno pojedine odredbe Ugovora, koji je potpisan između zakupodavaca - Države i AD Ulcinjska rivijera sa jedne i zakupca - Karisme sa druge strane, upućuje na oprez i reakciju onih koji su zaduženi za zaštitu državne imovine i javnog interesa, kako bi se spriječilo da građani Crne Gore ponovo skupo plaćaju posljedice nečijeg neznanja ili korupcije”, zaključila je Vuksanović.

Predsjednik OO SDP Ulcinj Naser Resulbegović rekao je da se na osnovu ono malo podataka koji su procurili u javnost, iz već zaključenog Ugovora, koji je proglašen tajnim dokumentom "može se zaključiti da on, ne samo da ugrožava interese manjinskih akcionara, nego je potencijalno štetan i za samo AD Ulcinjska rivijera, a time i za većinskog vlasnika državu".

"Tim Ugovorom se organi društva, koji su po Zakonu dužni da štite njegovu imovinu, sami odriču značajnog dijela te imovine- stečenih prava na zemljištu na kojem su izgrađeni njihovi objekti. I ne samo to, Ulcinjska rivijera se odriče mogućnosti da koristi objekte i poslovna sredstva koja su učestvovala sa preko 60 odsto u ukupnim prihodima, a zadržava praktično sve troškove. Broj preuzetih radnika je značajno manji od onog koji proporcionalno pripada preuzetim objektima, tako što će višak ostati u kompaniji i značajno opteretiti njeno poslovanje. Nema rječi o otpremninama i socijalnom program”, istakao je Resulbegović.

Resulbegović: Pokretanjem stečaja izgubili bi svi

Pokretanje stečaja u Ulcinjskoj rivijeri upozorio je, Resulbegović, "dovelo bi do potpunog obezvrjeđivanja akcija ULRI i značajnih gubitaka po sve akcionare, vlasnike tih akcija".

"Osim gubitaka koje bi pretrpio jedan od većih akcionara, Fond PIO, to bi značilo i gubitak od oko 20 miliona eura za građane Ulcinja, koji su kao bivši radnici ili vlasnici uloženih vaučera, vlasnici oko 20 odsto Ulcinjske rivijere. S druge strane zakupodavci su na sebe preuzeli niz obaveza, čije neispunjavanje daje pravo zakupcu da ugovor može raskinuti. Recimo, zakupodavac se čak obavezuje da uredi, sanira prostor u zoni kanala Port Milena, bez navođenja roka i detalja što se pod tim podrazumjeva. Imajući u vidu težinu i složenost problema kanala Port Milena to može u svakom trenutku da bude dovoljan razlog zakupcu da raskine ovaj ugovor na štetu zakupodavca”, naveo je Resulbegović.

Bonus video: