Evidentirano 35 pritužbi u okviru kampanje Budi odgovoran

Evidentirane su i prijave da su zaposleni u nikšićkim kafićima Galerija, Gradska i Central park neosigurani, da podgorički Boljević servis nelegalno radi, Slatka kuća u Podgorici prodaje robu čiji je rok istekao, a da taksisti Euro taxija Kotor voze bez licence i vozačke dozvole

9546 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano 35 pritužbi, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.

Prošle sedmice je evidentirana i jedna pohvala, na račun preduzeća Geopremjer iz Podgorice.

Građani su se uglavnom žalili na neizdavanje fiskalnih računa i to u kafe baru Bis i pekari Dona u Beranama, Pogrebnim uslugama Poslednji ispraćaj iz Kotora, Mobilelandu, Beauty room by Ljubica, City taksiju, Sugarworldu, prodavnici auto-djelova Kabrio i Slatkoj magiji iz Podgorice, Studiju M i zdravoj hrani Pahulja iz Nikšića, restoranu Cvijo u Baru i Dvor na Cetinju, kineskoj prodavnici i muškom frizerskom salonu Željko u Bijelom Polju, pekari Dolar i fotokopirnici Zejak u Mojkovcu i apoteci Popović u Budvi.

Evidentirane su i prijave da su zaposleni u nikšićkim kafićima Galerija, Gradska i Central park neosigurani, da podgorički Boljević servis nelegalno radi, Slatka kuća u Podgorici prodaje robu čiji je rok istekao, a da taksisti Euro taxija Kotor voze bez licence i vozačke dozvole.

Građani su se žalili i da peletara u Bijelom Polju zagađuje životnu sredinu, na različite cijene proizvoda na rafovima i kasi, da prodavnica Aroma u Kotoru neće da primi mušterije 15 minuta prije isteka radnog vremena, da u Barskoj bolnici prijete i zastrašuju zaposlene, dok su u Domu zdravlja Bar neljubazni i teško se zakazuju pregledi kod doktora.

Evidentirana je i pritužba da se lokal Longe Bar Elan u Plavu lažno prijavljuje više puta, da u apoteci Help u Podgorici ne rade farmaceuti, već tehničari, da Prvi Shop prodaje robu preko Facebooka, kafe bar Matica u Nikšiću radi bez obzira na to što je inspekcija zatvorila lokal, a Lux Kitchen iz Tivta neprofesionalno pruža usluge.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Bonus video: