Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera

Najavljeno je da će sjutra u Podgorici biti upriličeno potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz južne i centralne regije, dok će u petak 28. januara u Nikšiću biti organizovano potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz ostalih opština

6432 pregleda 1 komentar(a)
Foto: mpsv.gov.me
Foto: mpsv.gov.me

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) Aleksandar Stijović sa saradnicima u Beranama je potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.

Kako je saopšteno iz (MPŠV) investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80 odsto vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije.

Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000 eura, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000 eura.

Stijović je, kako se navodi, ukazao da se realizacijom ovih investicija doprinosi povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača, kao i da ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

"Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 miliona eura iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje", rekao je Stijović.

Dodao je da će podrška kroz novi Agrobudžet biti najizdašnija za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore.

Iz MPŠV navode da ove godine Agrobudžet iznosi 43,1 milion eura u kojem će imati povećanja po svim značajnijim mjerama.

"Značajne pozitivne efekte ovog Agrobudžeta osjetiće svi poljoprivredni proizvođači a povećanja su posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama", navodi se u saopštenju.

Stijović je, kako se dodaje, istakao požrtvovanost poljoprivednih proizvođača koji u izazovnim vremenima globalne pandemije daju sve od sebe da sačuvaju selo, te naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvijek biti iskren i pouzdan partner svakom našem poljoprivredniku.

"Osnovni cilj podrške je da se kroz ove vrste investicije, objekti u kojima se vrši prerada, pakovanje i čuvanje proizvoda, unaprijede i usaglase sa higijenskim standardima, minimalnim nacionalnim standardima u oblasti bezbjednosti hrane i očuvanja životne sredine, kao i da se kroz povezivanje poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima, a i van njih, omogući poljoprivrednim proizvodima dobar i siguran plasman", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će sjutra u Podgorici biti upriličeno potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima iz južne i centralne regije, dok će u petak 28. januara u Nikšiću biti organizovano potpisivanje ugovora sa proizvođačima iz ostalih opština.