Plate u EPCG uvećane za dodatnih 12 odsto

Računajući i povećanje zbog programa “Evropa sad” januarska zarada biće veća za oko 30 odsto

33660 pregleda 390 reakcija 122 komentar(a)
Đukanović i Rovčanin, Foto: Luka Zekovic
Đukanović i Rovčanin, Foto: Luka Zekovic

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore donio je odluku da svim svojim zaposlenim poveća zaradu za 12,44 odsto, koja će važiti od januarske zarade.

Kako je navedeno u obavještenju Odbora direktora poslatom radnicima, zarade neće biti povećane jedino predsjedniku odbora direktora Milutinu Đukanoviću i izvršnom direktoru EPCG Nikoli Rovčaninu, dok će plate predstavnicima menadžerskog tima biti uvećane za 2,5 do 10 odsto u zavisnosti od obračunskog koeficijenta.

Razlog za povećanje zarade je ostvarena dobit u prošloj godini od preko 30 miliona eura. Zbog programa “Evropa sad”, kojim su značajno smanjene dažbine, neto zarade svim radnicima u Crnoj Gori su povećane prosječno od 17 do 20 odsto, što znači da će zaposlenima u EPCG, sa ovim vanrednim povećanjem, od januara zarade ukupno biti veće za oko 30 odsto.

Đukanović u obavještenju zaposlenima navodi da je to prvo povećanje zarada u EPCG poslije više od deset godina.

Posljednje povećanje zarada zaposlenima u EPCG desilo se 2010. godine i to za nepuna tri procenta, a prije pet godina je tadašnnja uprava, zbog loših poslovnih rezultata, smanjila koeficijente zaposlenima za oko pet odsto, što je rezultiralo i nižim zaradama. U međuvremenu je inflacija dodatno obezvrijedila zarade, zbog čega je Sindikalna organizacija tražila povećanje zarada krajem prošle godine.

Prema podacima sa kraja septembra u EPCG je bilo 1.129 radnika.

Đukanović u pismu zaposlenima, ispred Odbora direktora, navodi da su ovakvu odluku donijeli cijeneći ostvarene rezultate u prošloj godini jer je “prihod povećan za gotovo 75 odsto, a iskazana dobit će iznositi preko 30 miliona eura”, kao i zbog želje da motivišu zaposlene da u značajnoj mjeri doprinesu razvoju investicionih projekata koji su pred EPCG.

”Ostvarili smo značajnu dobit koja prevazilazi naša očekivanja, a Vaš doprinos u tom smislu zaista je značajan, jer su upravo, vaša odgovornost, profesionalizam i pozitivni duh, uz dobre odluke poslovodstva, učinili da u ovakvim uslovima ostvarimo izuzetan rezultat”, naveo je Đukanović u pismu radnicima.

On očekuje da kompanija nastavi rast i da bude nosilac privrednog razvoja Crne Gore.

”Svakako, očekuje nas još mnogo izazova, ali sam siguran da ćemo zajedničkim naporima, svako u okviru svojih ovlašćenja i odgovornosti, uspjeti da iznesemo zacrtani investicioni plan u kojem dominantno mjesto zauzima projekat “Solari” gdje ćemo izgraditi na hiljade malih izvora “zelene” energije, ali i drugi projekti čija realizacija će doprinijeti da ostvarimo dalji rast na putu do stabilne i snažne kompanije koja će postati lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore”, naveo je u pismu radnicima predsjednik Odbora direktora EPCG.

Stambeni fond uvećan za još 500 hiljada eura

Odbor direktora EPCG odlučio je i da u Stambeni fond za zaposlene uplati dodatni iznos od 500 hiljada eura.

Prema Kolektivnom ugovoru uprava EPCG je dužna da mjesečno u Stambeni fond kompanije uplaćuje iznos u vrijednosti 4,5 odsto ukupnog iznosa bruto zarade.

”Odbor direktora je donio odluku o povećanju procenta sredstava koja se izdvajaju u stambeni fond. Dodatnih gotovo 500.000 eura za te namjene učiniće da, na godišnjem nivou, još najmanje deset zaposlenih, koji ispune uslove iz važećeg pravilnika, riješe svoje stambeno pitanje, kao osnovno egzistencijalno pitanje svakog čovjeka”, naveo je Đukanović u pismu.

Bonus video: