MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje

2979 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ekonomska diplomatija je jedan od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova, jer predstavlja najbolji način za oporavak ekonomije, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Đorđa Radulovića, predsjednika Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Kristofa Šoena i generalnog direktora Telenora Branka Mitrovića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je zaključeno da su Crnoj Gori potrebne kredibilne strane investicije, kao i nastavak politike nulte tolerancije na korupciju.

Navodi se da je tokom razgovora naglašeno da je privlačenje investicija presudno za ekonomski oporavak države, a ocijenjeno je da je Crna Gora atraktivno područje za ulaganje, posebno u sektorima turizma, energetike i informacionih tehnologija.

„Ocijenjeno je da sjever države predstavlja ogroman potencijal za ulaganja, te da je potrebno dodatno intenzivirati napore ka promociji Crne Gore kao investicione destinacije“, kaže se u saopštenju.

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje.

Mitrović je kazao da je mnogo važno da država pokaže brigu i razumijevanje za potrebe i izazove stranih investitora koji već posluju u Crnoj Gori, jer se na taj način gradi reputacija poželjne destinacije za ulaganja, dok svi strani privrednici postaju aktivni promoteri investiranja u Crnoj Gori.

„Istaknuta je važnost saradnje sa investicionim bankama, unapređenja infrastrukture, kao i podizanja svijesti o značaju digitalizacije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je ocijenjeno da treba iskoristiti spremnost drugih država da pomognu na ekspertskom nivou, te da povoljnije prognoze za ekonomski rast u ovoj godini djeluju obećavajuće.

„Predstavnici Savjeta stranih investitora su izrazili spremnost da nastave sa intenzivnom promocijom potencijala Crne Gore među stranim investitorima“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: