"Plantaže": Upravni sud presudio da je Opština Tuzi nezakonito obračunala porez na nepokretnost

"U upravnom postupku tužilac je osporio zakonitost rješnja Opštine Tuzi zbog povrede pravila postupka, napravilno utvđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava"

12249 pregleda 1 komentar(a)
"Plantaže" (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
"Plantaže" (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Kompanija "13. Jul-Plantaže" saopštila je danas da je Upravni sud presudio da je Opština Tuzi nezakonito obračunala porez na nepokretnost.

"Upravni sud Crne Gore, po tužbi kompanije "13. Jul-Plantaže", poništio je rješenje Opštine Tuzi o utvrđenom porezu na nepokretnost za 2020. godinu, u ukupnom iznosu od 624.378 eura. U upravnom postupku tužilac je osporio zakonitost rješnja Opštine Tuzi zbog povrede pravila postupka, napravilno utvđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava", ističe se u saopštenju.

Iz kompanije "13. Jul-Plantaže" su rekli da je ovom presudom, Upravni sud potvrdio njihove prethodno izrečene stavove da je Opština Tuzi u konkretnom slučaju, nepravilno i paušalno procijenilla tržišnu vrijednost poljoprivrednog zemljišta kao osnov za utvrđivanje poreza.

"Samim tim, iznos poreza na nepokretnost za 2020. godinu od preko 600.000 eura je previsok i ne predstavlja realno iskazanu vrijednost poreza, čime je kompanija Plantaže pretrpjela štetu. U skladu sa presudom, Upravni sud je naložio Opštini Tuzi da donese novo zakonito rješnje, kojim će se pravilno utvrditi iznos poreza na nepokretnost za 2020. godinu", piše u saopštenju.

Iz kompanije "13. Jul Plantaže" su rekli i da je Opština Tuzi na isti, nezakonit, način utvrdila iznos poreza na nepokretnost za 2019. i 2021. godinu.

"U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Plantaže su, i u odnosu na ova dva rješenje, pokrenula postupak ispitivanja zakonitosti rješenja pred nadležnim organima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: