naglašena potreba vršenja pojačanog inspekcijskog nadzora kod privrednih subjekata

UPC i UIP: Neprijavljeni rad opstruira politiku orjentisanu ka rastu

“Neprijavljeni rad, kao skup neprijavljenih aktivnosti čiji rezultati nijesu prikazani u zvaničnom, dokumentovanom bruto nacionalnom proizvodu, imaju za cilj izbjegavanje zakonske regulative, oporezivanje i rad u neformalnoj zoni ekonomije”, navodi se u saopštenju

9471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Uprava za inspekcijske poslove

Neprijavljeni rad podstiče distributivnu nepravdu, a na ekonomskom nivou opstruira Vladinu politiku orjentisanu ka rastu, poručeno je sa sastanka Uprave prihoda i carina (UPC) i Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz UPC su saopštili da je, u cilju kontrole zakonitosti ugovora o radu i uspješne realizacije programa Evropa sad, održan sastanak predstavnika dvije uprave, na kojem je naglašena potreba vršenja pojačanog inspekcijskog nadzora kod privrednih subjekata.

Navodi se da tržište rada prepoznaje nezakonitosti kroz formu protivzakonitog zapošljavanja, neregistrovanog zaposlenja, skrivene nezaposlenosti, nelegalnog zapošljavanja nerezidenata.

Na sastanku su vršiteljka dužnosti (v.d.) direktorice UPC Milena Petričević i direktor UIP-a Ilir Harasani usaglasili niz koordiniranih aktivnosti i budućih koraka koji će podstaći primjenu i sprovođenje prava i zaštite svih kategorija radnika.

“Konstatovano je da je jedinstvena prijava za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika indikator za pojačanu kontrolu poštovanja svih zakonskih odredbi od strane privrednih subjekata”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, prilikom podnošenja JPR obrasca od privrednih subjekata i fizičkih lica kod UPC - Sektor za usluge i registraciju, na dnevnom nivou će vršiti monitoring i analiza najčešće korišćenih ugovora sklopljenih između poslodavca i zaposlenog.

“Neprijavljeni rad, kao skup neprijavljenih aktivnosti čiji rezultati nijesu prikazani u zvaničnom, dokumentovanom bruto nacionalnom proizvodu, imaju za cilj izbjegavanje zakonske regulative, oporezivanje i rad u neformalnoj zoni ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će budući model saradnje, usaglašen na sastanku, olakšati koordinirani inspekcijski nadzor dvije Uprave.

“I zasigurno obezbijediti zaštitu prava i dostojanstvo zaposlenih ali i onemogućiti dalji rast sive ekonomije u zoni neformalnog zapošljavanja”, kaže se u saopštenju