Crnogorska plovidba u plusu nakon skoro deset godina

Kompanija završila 2021. sa dobiti od 100.000 eura, nakon godina poslovanja sa višemilionskim minusima

42511 pregleda 309 reakcija 55 komentar(a)
Operativni profit kompanije lani veći od 2,7 miliona:(ilustracija), Foto: www.marinetraffic.com
Operativni profit kompanije lani veći od 2,7 miliona:(ilustracija), Foto: www.marinetraffic.com

Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba ostvarila je dobit u prošloj godini, prvi put nakon skoro deset godina u kojima je poslovala sa višemilionskim minusima.

Potrvdio je to “Vijestima” izvor iz menadžmenta Crnogorske plovidbe koji je naglasio da preliminarni podaci pokazuju da je kompanija 2021. okončala sa dobiti od oko 100.000 eura.

”To je preliminarni konačni rezultat poslovanja nakon što je kompanija nedavno platila redovnu polugodišnju ratu kredita za gradnju svojih brodova kineskoj Exim banci od oko 2,62 miliona i izvršila obračun amortizacije i negativnih kursnih razlika u ukupnom iznosu od oko 3,1 milion. Dakle, objektivni operativni profit nam je lani iznosio nešto više od 2,7 miliona”, kazao je izvor “Vijesti”.

Ovaj rezultat postignut je samo na osnovu tri mjeseca poslovanja brodova “Kotor” i “21. maj” po novim, većim ugovorenim cijenama najma koje je u posljednjem kvartalu 2021. zahvaljujući novim ugovorima počeo da plaća unajmitelj brodova kompanija “Sea Pioneer” iz Londona.

Do posljednjeg kvartala prošle godine dva broda su plovili za dnevni najam od samo 7.600 dolara po brodu što je produkt loših ugovora koje je sa “Sea Pioneerom” u jesen 2020. napravio bivši DPS-om predvođeni menadžment Crnogorske plovdibe.

Novi Upravni odbor koji je imenovala aktuelna Vlada prošlog ljeta od predstavnika partija parlamantarne većine, iskoristio je značajno poboljašnje stanja na svjetskom tržištu brodskog prostora i veliki rast vozarina za brodove za prevoz rasutog tereta kakvi su “Kotor” i “21. maj”. Stoga je, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija i njegovog državnog sekretara Zorana Radunovića, novi menadžment uspio da sa “Sea Pioneerom” ispregovara i zaključi mnogo povoljnije komercijalne ugovore o tajm čarteru (vremenski najam) brodova.

Brod “Kotor” već nekoliko mjeseci plovi za dnevni najam od 21.500 dolara, dok je najamnina broda “21. maja” 18.200 dolara na dan. Ugovor o vremenskom najmu “Kotora” koji je trebalo da istekne ovog mjeseca je produžen do početka marta do kada je klasifikaciono društvo Bureau Veritas tom brodu produžilo i važenje aktuelnih papira za plovidbu, jer je “Kotor” trebalo da u januaru ide na redovno petogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase (special survey).

”Bureau Vueritas je pristao da nam produži klasu broda za tri mjeseca što nam puno znači jer zadržavamo aktuelnu visoku cijenu najma koju plaća “Sea Pioneer”. Uz to, sa čartererom je ugovoreno da “Kotor” po isteku najma ima tzv. redelivery, odnosno, da bude vraćen Crnogorskoj plovidbi u rejonu Istočnog Mediterana, a ne po tzv.worldwide klauzuli što bi podrazumijevalo da unajmitelj brod može da nam vrati bilo gdje u svijetu. Ovako, on će u vrijeme kada “Kotor” bude morao ići na dokovanje i obnovu klase biti u blizini nekog od brodogradilišta u Turskoj gdje nam je najpovoljnije da obavimo taj remont, zamijenimo posadu i da predstavnici tehničke službe naše kompanije posjete i obiđu brod”, kazao je izvor “Vijesti”.

Brodu “21. maj” aktuelni najam po cijeni od 18.200 dolara dnevno ističe u maju kada mu nastupa obaveza dokovanja i pregleda radi petogodišnje obnove klase.

”Računamo da će nas ova obavezna dokovanja i remonti koštati po oko milion dolara po brodu. Od toga se po 350.000 dolara odnosi na ugradnju sistema za tretman balastnih voda UV i infracrvenim zracima što je međunarodna obaveza kompanije po MARPOL i drugim konvencijama da brodovi moraju imati takve sisteme”, objasnio je izbor “Vijesti”.

On je dodao da menadžment kompanije već radi na iznalaženju novih ugovora o najmu brodova za period nakon završetka njihovih predstojećih remonta i obnove klase.

Bonus video: