Infrastukturno povezivanje dodatno jača saradnju Crne Gore i BiH

"Prostor za saradnju sa privrednicima iz BiH postoji naročito u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, te u turizmu gdje treba raditi na unapređenju ponude kako bi Crna Gora bila cjelogodišnja turistička destinacija", piše u saopštenju

4360 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

U narednom periodu potrebno je balansirati trgovinsku razmjenu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine povećanjem crnogorskog izvoza, istaknuta je bliskost ovih zemalja, ali i ocijenjeno da bi boljoj povezanosti značajno doprinijela modernizacija putnog pravca Sarajevo-Podgorica, preko Šćepan polja.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore (PKCG) i direktora Sektora za međunarodnu saradnju Željka Baltića sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem

Sagovornici su razgovarali o zajedničkim aktivnostima kojima bi se u narednom periodu mogli unaprijediti ekonomski odnosi dvije države.

Na sastanku je takođe ukazano na važnost realizacije planirane trase Jadransko-jonske saobraćajnice koja će biti najkraća veza našeg regiona sa Turskom.

"Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, sagovornici su ukazali da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina države među kojima nema necarinskih barijera. Promociji crnogorskih proizvoda može doprinijeti njihovo predstavljanje na sajmovima koji će se organizovati tokom godine u Bosni i Hercegovini. Privredna komora Crne Gore će u saradnji sa kolegama iz BiH doprinijeti uspješnoj realizaciji pomenutih sajamskih manifestacija", navodi se saopštenju PKCG.

Saopšteno je i da su na sastanku istaknuti izazovi sa kojima se susrijeću ekonomije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, među kojima se posebno izdvajaju pandemija Kovida-19, deficit kvalifikovane radne snage i njen odlazak u zemlje zapadne Evrope.

"Ukazano je i na neophodnost diversifikacije crnogorske ekonomije u pravcu snaženja proizvodnih djelatnosti. Prostor za saradnju sa privrednicima iz BiH postoji naročito u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, te u turizmu gdje treba raditi na unapređenju ponude kako bi Crna Gora bila cjelogodišnja turistička destinacija", piše u saopštenju.

Dodaju i da Privredna komora Crne Gore i Ambasada Bosne i Hercegovine ostaju posvećeni i bliski partneri u cilju snaženja ekonomskih veza dvije države.

Bonus video: