Male firme izvlačile keš, državu potkradali i giganti?

Ako je jedna ‘pečenjara’ uspjela da podigne preko milion eura keša, što je radila u kontinuitetu, šta su tek radili određeni giganti”, kazao je Milošević

57592 pregleda 213 reakcija 50 komentar(a)
Čeka nas mnogo posla, ovo je samo početak: Milošević, Foto: Privatna arhiva
Čeka nas mnogo posla, ovo je samo početak: Milošević, Foto: Privatna arhiva

Deset podgoričkih preduzeća nije platilo porez na transakcije od ukupno 1.782.293 eura, utvrdili su službenici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, istražujući slučajeve utaje poreza i pranja novca, saznaju “Vijesti”.

U tom predmetu u toku je istraga, a prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” porez je utajen preko jedne knjigovodstvene agencije. Službenica te agencije inspektorima je priznala da je većem broju privrednih društava omogućavala do dođu do novca, tako što je podizala gotovinu sa poslovog računa jedne firme, neovlašćenim korišćenjem njenog pečata i falsifikovanjem potpisa (imena poznata redakciji).

Tokom inspekcijskog nadzora, dostavila je na uvid nepotpunu dokumentaciju, odnosno samo izvode kod Prve banke. U tim izvodima, prema izvještajima u koje “Vijesti” imaju uvid, nije uočeno plaćanje poreza pri transakcijama kod deset firmi, a najveća je u iznosu od 1.605.823 eura, kod preduzeća Aria Podgorica.

Kod d.o.o. Agencija za selidbe Brajović transakcija na koju nije plaćen porez iznosi 130.284 eura, d.o.o. Nina win 12.304 eura, Invest nova 7.260, Zan co 1.500, Tregatti 4.641, Hanos 6.500, Tabacco shop 2.250, Z&N Monte gradnja 1.836, a Eko saniteko md 9.891 euro.

To su utvrdili službenici Odsjeka za privredni kriminal Uprave policije, Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova i Finansijsko obavještajna jedinica.

Prema informacijama “Vijesti”, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje je postupalo u tom predmetu, proslijedilo ga je kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

Iz SDT-a su ranije “Vijestima” rekli da je u navedenom predmetu istraga u toku, a da više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa pokrenutog postupka

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević potvrdio je “Vijestima” da je predmet sada u ODT-u.

Milošević, koji je i nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, kaže da je nezadovoljan kako tužilaštva reaguju i “prebacuju” se s predmetom, a očekivao je i bržu reakciju Uprave prihoda.

”Neophodna je jača kontrola u borbi protiv utaje poreza. Čeka nas mnogo posla, ovo je samo početak. Imam minimum pet predmeta u vezi sa osnovama sumnje za krivično djelo utaja poreza. I određeni građevinski giganti su potkradali državu, ali to će sačekati neku novu vladu”, kazao je Milošević.

On je rekao da ako je jedna “pečenjara” uspjela da podigne preko milion eura keša, što je radila u kontinuitetu, šta su tek radili određeni giganti. Podsjeća i da su službenici banke obavezni da prijave podizanje gotovine veće od 15.000 eura, “pa se postavlja pitanje šta su oni radili”.

”Najveći problem je neažurnost tužilaštva, posebno SDT-a”, kaže Milošević.

Utaja poreza smatra se krivičnim djelom. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo utaja poreza i doprinosa predviđene su novčane i kazne do osam godina zatvora, u zavisnosti od iznosa utajene poreske obaveze.

Za krivično djelo pranje novca predviđene su kazne zatvora do 12 godina.

Gotovi neki predmeti visoke korupcije, šteta veća od 15 miliona

Milošević je naveo i da su gotovi neki predmeti visoke korupcije na kojima je radio, a gdje je šteta po državu veća od 15 miliona eura.

”Ali to mora sačekati stabilnu vladu i tužilaštvi bez Milivoja Katnića. Svaka vlada mora da privede pravdi sve one koji su potkradali državu”, rekao je Milošević.

Skupština će 4. februara razmatrati inicijativu o nepovjerenju Vladi i očekuje se da će aktuelna izvršna vlast biti smijenjena.

Milošević je radio i na slučajevima nelegalne eksploatacije šljunka, ali i šuma.

Policija je sredinom novembra, u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne, privela desetak osoba.

”Ovo je samo prva faza našeg djelovanja. Iskontrolisaćemo svaku firmu širom Crne Gore. Sankcionisaćemo svaki pokušaj nelegalne eksploatacije”, kazao je tada Milošević.

Nakon toga su kontrolisane rijeke u više gradova Crne Gore, a hapšenja je bilo i u Gusinju i Rožajama...

Bonus video: