Funkcioneri sebi povećali plate, penzionerima mrvice

Partija penzionera i Udruženje “Pravda” traže linearno povećanje za isti iznos svih penzija

11147 pregleda 369 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore - PIR i Udruženje penzionera za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore “Pravda” traži imperativno da se usklađivanje penzija za 2022. godinu ne obračunava procentualno jer bi iznosilo 2,12 odsto, već linearno - svim penzionerima isti iznos “po recimo 10 eura”, što bi, kako smatraju bilo pravedno, pravično i socijalno senzibilno.

To su u otvorenom pismu ministru finansija Milojku Spajiću, Upravnom odboru i direktoru Fonda PIO zatražili predstavnici ovih organizacija Momo Joksimović i Marko Ivanović.

”Nije normalno da Skupština - poslanici, pa i Vlada - ministri, pa vi iz Fonda PIO, ne čujete glas gladnog i obespravljenog naroda i građana, već se ponašate kao da ste i vlasnici naših života. Želite da vladate građanima, umjesto da ste sluge gađana i naroda i da za sve vas glas građanina, kao jedinog nosioca vlasti i suvereniteta je vrhovni sudija za sve pa i za vas”, navedeno je u pismu.

Oni traže da ovogodišnje usklađivanje penzija bude linearno “u jednakom iznosu, po recimo 10 eura po svakom penzioneru”.

”Povećanje za 2022. godinu, koje je najavljeno za 2,12 odsto, nije isto za one penzionere koji primaju 150 eura, ili 200 eura, što iznosi 3 do 4 eura i za one koji imaju penzije po 1.000 eura što iznosi 25 eura, ili za one sa 1.500 i više eura što bi povećanje za te kategorije iznosilo 30 do 40 eura. Pa to je diskriminacija, to je nepravda. Time se pravi još veći jaz između penzionera koji imaju visoke penzije i onih penzionera koji imaju male penzije koji su u većini. Pa svi ti penzioneri imaju usta, stomak, porodice, unučad, prohtjeve.... Ako je navodno inflacija bila 2,4 odsto, (mi mislimo da je bila veća), pa računajući troškove komunalija, struje, životnih namirnica koje su otišle i 100, 200 pa i 500 odsto, nije isto za onog penzionera koji primi povećanje 4 eura i onog koji primi 40 eura povećanje. Visoke penzije od 1.000 i više da se ne povećavaju, kao što to rade u okruženju.

Očito da smo postali društvo bez socijalnog senzibiliteta, socijalne pravde i pravičnosti”, kazali su Joksimović i Ivanović.

Oni traže i da se smanje sve penzije koje su veće od od limitiranih penzija, “sve nemoralne, nezakonite i neustavne penzije. Kazali su da penzije ispod prosjeka od 293 eura prima oko 70.000 penzionera, dok su poslanici glasali da se njima, ministrima i drugim funkcionerima plate povećaju po 200 do 300 eura.

”Pa se sa pravom građani i penzioneri pitaju čiji su to poslanici, koga oni predstavljaju. Čije interese oni zastupaju. Samo svoje i to im je malo. Sramno je da poslanici iz Podgorice, Danilovgrada primaju i dnevnice što dođu na sjednicu Skupštine, pa paušale, varijabile, naknade ako su angažovani u radna tijela, kao i ministri i zaposleni u džavnim organima, da primaju naknade za angažovanje u radna tijela a te poslove obavljaju u toku redovnog radnog vremena. Zar smo toliko postali nepošteni i nemoralni, sramno”, navedeno je u pismu.

Tužilaštvo ispituje krađu novca od članarine

Joksimović i Ivanović su naveli da je na osnovu nekoliko njihovih krivičnih prijava, specijalni tužilac angažovao vještaka finansijske struke, koji je konstatovao krađu penzionerskog novca od članarine u Udruženju penzionera Podgorice u iznosu više stotina hiljada eura.

”Slična je situacija i u ostalim opštinskim udruženjima koje čine Savez udruženja penzionera Crne Gore, u kome rade uglavnom članovi DPS-a, i to je glavno izborno uporište lopovske i kriminalne DPS partije. Penzionerska članarina umjesto da se dijeli siromašnim i bolesnim penzionerima, taj novac uzima bez imalo srama i stida rukovodstvo u tom nevladinom penzionerskom udruženju. Poseban je lopovluk kod izgradnje i raspodjele penzionerskih stanova po povoljnim uslovima, o čemu će biti posebna priča”, naveli su Joksimović i Ivanović.

Bonus video: