Sve vrste goriva skuplje od ponoći po pet centi

Cijene eurosupera 95 i 98 iznosiće u naredne dvije sedmice 1,5 eura, odnosno 1,54 eura. Lož ulje i eurodizel će poskupiti na 1,37 eura, odnosno 1,39 eura

24084 pregleda 70 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sve vrste goriva poskupiće od ponoći po pet centi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Cijene eurosupera 95 i 98 iznosiće u naredne dvije sedmice 1,5 eura, odnosno 1,54 eura.

Lož ulje i eurodizel će poskupiti na 1,37 eura, odnosno 1,39 eura.

Nakon novog povećanja, cijene goriva u Crnoj Gori biće na rekordnom nivou iz 2012. godine kada su cijene dvije vrste benzina iznosile 1,54 i 1,50 eura, dok je eurodizel sada za cent skuplji nego prije deset godina.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 18. januara, kada su sve vrste poskupile tri do šest centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 14. februara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 15. februara.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) Branko Krvavac saopštio je da su inicijativa MFSS i predlog Vlade Crne Gore da izvršna vlast može da interveniše usljed poremećaja na tržištu, tj.da može da smanji akcize usljed poskupljenja goriva kada konstantni rast cijena na međunarodnom tržištu utiče na cijene u Crnoj Gori zaustavljeni u Skupštini Crne Gore.

"Bez izmjene zakona, Vladi su ruke vezane. Za sve to imali smo i prihode nadomještene, tj.predložene druge mjere, ali populistički razlozi su presudili", napisao je Krvavac na Tviteru.

Bonus video: