Zakon o akcizama ponovo u Skupštini: Većina poslanika lani bila protiv mogućnosti smanjenja dažbina na gorivo

Ministarstvo je u novembru prošle godine predložilo izmjene Zakona o akcizama, koje su predviđale povećanje akciza na cigarete, alkohol, slatkiše i plastiku za jednokratnu upotrebu, a jedan član odnosio se i na mogućnost da u vanrednim situacijama Vlada može privremeno sniziti akcize na gorivo čime bi se smanjila i njihova cijena

7296 pregleda 16 komentar(a)
U Skupštini tri predloga izmjena zakona koji bi, Foto: ampnet
U Skupštini tri predloga izmjena zakona koji bi, Foto: ampnet

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ponovo će predložiti Skupštini izmjene Zakona o akcizama koje bi omogućile Vladi da može privremeno da smanji iznose akciza na gorivo u slučaju da na međunarodnom naftnom tržištu dođe do značajnog rasta cijena, najavljeno je juče iz tog resora.

Cijene svih vrsta goriva od sinoć su veće za pet centi po litru, čime su se izjednačile sa rekordima iz 2012. godine.

Ministarstvo je u novembru prošle godine predložilo izmjene Zakona o akcizama, koje su predviđale povećanje akciza na cigarete, alkohol, slatkiše i plastiku za jednokratnu upotrebu, a jedan član odnosio se i na mogućnost da u vanrednim situacijama Vlada može privremeno sniziti akcize na gorivo čime bi se smanjila i njihova cijena.

Međutim, većina poslanika je komentarisala samo dio u vezi povećavanja akcize, pa je za izmjene glasalo svega 15 poslanika - URA, Demokrate, Prava i Demos. Protiv je bilo 35 poslanika a 29 uzdržano. Većina poslanika opozicije - DPS, SD, SDP i manjina bila je tada protiv ovih izmjena, kao i dijela vladajuće koalicije iz DF-a.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac saopštio je juče da je inicijativa kojom bi Vlada mogla da snizi iznos akciza zaustavljena u Skupštini.

”Bez izmjene zakona, Vladi su ruke vezane. Za sve to imali smo i prihode nadomještene, to jeste predložene druge mjere, ali populistički razlozi su presudili”, napisao je Krvavac na Tviteru.

Ministarstvo kapitalnih investicija je još na proljeće prošle godine upitilo Ministarstvu finansija predlog da se razgovara o sniženju akciza na gorivo, zbog očekivanog rasta cijena nafte na međunarodnim berzama, ali tada nisu dobili odgovor.

Unija slobodnih sindikata uputila je juče inicijativu Skupštini u kojoj predlaže dopunu Zakona o akcizama, kojim bi se iznos akciza na goriva u slučaju značajnih povećanja cijena na berzama mogao smanjiti za 30 odsto.

”U slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada Crne Gore može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 30% za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja iz člana 52 stav 3 tačka 2 i tačka 4 alineja 1 ovog zakona, na period dok traje poremećaj cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu”, navedeno je u predloženom članu Zakona.

Akciza na dvije vrste benzina iznosi 55 centi po litru, a kod eurodizela 44 centa. Na ove iznose se dodatno obračunava i PDV od 21 odsto, tako da ukupne dažbine 87 i 73 centa po litru. Ukoliko bi se iznos akcize smanjio za tih 30 odsto, litar goriva bio bi jeftiniji za 16 do 20 centi.

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da će ta partija i dalje snažno insistirati na izmjeni Zakona o akcizama kako bi se snizile akcize na gorivo, “kad već populistička Vlada Zdravka Krivokapića nema vremena za ovozemaljske teme”.

On je dodao da je trend povećanja cijena goriva, nažalost, nastavljen i ove godine, pa će tako građani od večeras plaćati još tri odsto veće iznose po litru, čime će se, uz 15 povećanja tokom prošle godine, nastaviti neslavni trend i u ovoj sa drugim uzastopnim povećanjem.

”Zbog toga SDP u skupštinskoj proceduri već pet godina ima zakon kojim bi se one smanjile 15 odsto i time značajno smanjila i cijena, ali i osnovica za PDV, jer su građani dva puta oporezovani pri plaćanju goriva”, objasnio je Stanić.

Bonus video: