Stijović: Proizvodiće se više i kvalitetnije uz manje utrošenog vremena

"Ovo je od ogromnog značaja i za vas i za naše kompletno društvo. Ulazite u investicije koje mijenjaju čitav tok proizvodnje. Nove tehnologije zamjenju stare. Intenzivira se proizvodnja", rekao je Stijović

6152 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Stijović (desno), Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Stijović (desno), Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović potpisao je u Nikšiću ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Nikšića, Pljevalja, Žabljaka i Šavnika i Plužina.

Domaćin je, kako se navodi u saopštenju, bila Opština Nikšić, a potpisivanju organizovanom u ponedjeljak, prisustvovao je i njen predsjednik Marko Kovačević sa saradnicima.

Stijović je čestitao svim korisnicima i najavio još snažniju podršku poljoprivrednim proizvođačima, istakavši da su crnogorski poljoprivrednici istinske patriote koje uprkos pandemiji i svim izazovima omogućavaju velikom broj porodica da se zdravo i bezbjedno hrane, proizvode hranu koja utiče na povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) i na taj način obezbjeđuju sredstva za razvoj zemlje i prosperitet društva.

“Ovo je od ogromnog značaja i za vas i za naše kompletno društvo. Ulazite u investicije koje mijenjaju čitav tok proizvodnje. Nove tehnologije zamjenju stare. Intenzivira se proizvodnja. Proizvodiće se više i kvalitetnije uz manje utrošenog vremena”, rekao je Stijović.

On je kazao da ideja i trud poljoprivrednika dolaze u prvi plan, a prihodi gazdinstava se uvećavaju.

“Svi vi ste putokaz kako treba da se radi i unaprijedi proizvodni proces. Iz faze proste proizvodnje prelazite u fazu prerade proizvoda. Vaša pozicija na tržištu postaje višestruko jača i vas će kupci uvijek prepoznati i tražiti. Naše tržište želi i hoće domaće proizvode. To je pravi patriotizam i svi zajedno ćemo u tome učestvovati”, rekao je Stijović.

On je naveo da se razvojem biznisa u poljoprivredi paralelno razvija i grana ruralnog turizma na način da turisti dobijaju mogućnost da probaju proizvode i da sa sobom odnesu ono što su naši poljoprivrednici napravili.

Stijović je kazao da je uvjeren da će veliki broj korisnika koji su ostvarili pravo na podršku na taj način doći i do stranih tržišta i izvoziti svoje proizvode u bliskoj budućnosti.

Govoreći o benefitima novog Agrobudžeta koji će biti najizašniji do sada, on je najavio povećanje podrške u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje.

“Ovo je godina investicija i razvoja. Nećemo se zaustaviti i posustajati. Podržaćemo sve sektore kaoko primarne proizvodnje, tako i prerade poljoprivrednih proizvoda. Želim da znate da je Vlada i Ministarstvo poljoprivrede vaš partner i da možete biti sigurni u našu nesebičnu podršku”, rekao je Stijović.

Prerada na gazdinstvima podržana je za izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku opreme za preradu, pakovanje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda. Za investicije ovog tipa omogućena je bespovratna podrška u procentualnom iznosu od 80 odsto bespovratne podrške.

U okviru ovog javnog poziva omogućena je podrška u iznosu od 490 hiljada eura od čega Ministarstvo dodjeljuje oko 390 hiljada eura. Realizovaće se ukupno 70 investicija.

Bonus video: