Uprava prihoda i carina: U januaru naplaćeno preko 117 miliona eura prihoda

"Uvažavajući izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, UPC od momenta primjene programa "Evropa sad" posvećena je pravovremenoj primjeni zakonskih propisa, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, koja je prisutna i u oblasti neformalnog zapošljavanja

12357 pregleda 70 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) naplatila je u januaru 117.164.127,75 eura prihoda.

Kako je saopšteno iz UPC ostvaren je rast naplate prihoda od 7,5 miliona eura ili 6,84 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine, odnosno 15.57 miliona eura ili 15,32 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine

U saopštenju se ističe da treći mjesec zaredom, UPC obara rekorde u naplati prihoda.

"Vladinim ekonomskim programom "Evropa sad" država je, modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja, preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja cjelokupne populacije. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje ukinut je trošak na teret zaposlenog i poslodavca, a obavezu plaćanja izvršava država. Tako je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca u 2019. godini, u januaru mjesecu, naplaćeno 7,88 miliona eura, a u tekućoj godini po ovom osnovu država je uplatila 4,84 miliona eura"m navodi se u saopštenju.

Dodaju da je primjenjujući Beveridge model u plaćanju doprinosa za zdravstveno osiguranje, manje uplaćeno u januaru mjesecu 3,04 miliona eura, UPC treći mjesec zaredom nastavlja uspješnu naplatu budžetskih prihoda.

Zahvalili su se urednim poreskim obveznicima.

"Uvažavajući izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, UPC od momenta primjene programa "Evropa sad" posvećena je pravovremenoj primjeni zakonskih propisa, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, koja je prisutna i u oblasti neformalnog zapošljavanja. Od momenta usvajanja programa "Evropa sad", UPC kroz sve svoje poslovne procese učestvuje i doprinosi uspješnosti u fazi implementacije programa. U prilog navedenom govori podatak da je od 203.022 zaposlena lica u Crnoj Gori prije primjene programa na pola vremena bilo prijavljeno 11.686 lica, dok je u januaru na pola radnog vremena prijavljeno 11.337 ili 5.58 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Pozitivni efekti primjene i poštovanja propisa vladinog ekonomskog programa ogledaju se i kroz urednost podnošenja Jedinstvene prijave za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika (JPR) koji je svojevrsni pokazatelj nivoa poreske kulture kod privrednih subjekata".

Kako se navodi u saopštenju UPC, odlukom starješine organa u prethodna tri mjeseca isplaćeno je zaposlenima oko 15.000 eura pomoći i naknada po osnovu prava iz radnog odnosa. Takođe, dodaja se u decembru prošle godine, 1.081 zaposlenih, u UPC, ostvario je povećanje zarade, tj. svima je isplaćena linearno varijabila za mjesec decembar.

"I pored toga što pomenute isplate utiču na povećanje troška po osnovu zarade, a koje nisu evidentirane u ranijim godinama, UPC od početka mandata novog menadžmenta na rashodnoj strani evidentira uštedu u odnosu na isti period 2020/2021 u iznosu od 100 hiljada eura, odnosno uštedu oko 120 hiljada eura na isti period 2019/2020. Najznačajnije uštede ostvarene su po osnovu službenih putovanja, reprezentacije, tekućeg održavanja opreme i softvera i ostalih usluga", navodi se između ostalog u saopštenju.

Bonus video: