Izgubljen beneficirani staž, 145 radnika KAP-a ne može u penziju

Spornim zaključkom iz 2013. godine Vlada prihvatila tu obavezu koja bi iznosila oko osam miliona eura. Beneficirani staž nije uplaćivan tokom stečaja, a dug za prethodne godine nije naplaćen iz stečajne mase

38039 pregleda 84 reakcija 21 komentar(a)
Uzalud i povoljan Zakon o PIO iz prošle godine: KAP, Foto: Luka Zekovic
Uzalud i povoljan Zakon o PIO iz prošle godine: KAP, Foto: Luka Zekovic

Pravo na penziju ne može da ostvari 145 radnika Kombinata aluminijuma, iako je za njih krajem prošle godine izmijenjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer im godinama, a u nekim slučajevima i decenijama, nije uplaćivan beneficirani radni staž.

Ovi radnici ostali su bez posla krajem decembra, kada je Kombinat aluminijuma drastično smanjio proizvodnju zbog visokih cijena struje na međunarodnom tržištu.

Oni su tokom stečaja, ali i za period prije njega, izgubili najčešće u prosjeku desetak do 20 godina beneficiranog radnog staža. Ukupan dug za beneficirani radni staž prema Fondu PIO procjenjuju na oko osam miliona eura. Predstavnici radnika smatraju da je Vlada zaključkom iz 2013. godine na sebe preuzela ovu obavezu kroz subvencionisanje zapošljavanje u biznis zoni KAP-a.

Zbog toga predstavnici ove grupe radnika traže prijem u ministarstva finansija i ekonomskog razvoja, kako bi se riješio ovaj problem, ali još nisu dobili odgovore. Radnici se boje da bi se rješenje ovog problema moglo odugovlačiti zbog novonastale političke krize.

U izmjeni Zakona o PIO koji je Skupština usvojila u decembru na predlog grupe poslanika DF-a - Maje Vukićević, Dragana Bojovića i Maksima Vučinića, navedeno je da “osiguranik kome je u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije prestao radni odnos zbog obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usljed ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju, stiče pravo na penziju ako ima navršenih 30 godina staža osiguranja ili ima najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”.

Pravo na starosnu penziju u skladu sa ovim stavom može se ostvariti do 31. decembra 2022. godine.

Predstavnici radnika imaju dokument iz 2013. godine u kojem se navodi da je tadašnja Vlada zaključcima od 12. jula 2013. godine u tački sedam, dala saglasnost da se porezi i doprinosi za radno angažovanje u KAP-u u stečaju računaju prema Uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica u koji se kao vrsta dodatnog doprinosa računa beneficirani radni staž.

KAP
KAPfoto: Luka Zeković

Većina radnih mjesta u KAP-u bila je sa otežanim uslovima i uticajem na zdravlje radnika, zbog čega su imali pravo na beneficirani radni staž. Međutim, ovih 145 radnika od oko 200 koliko je dobilo otkaz nema ukupnih 30 godina “običnog” radnog staža niti im je uplaćivan beneficirani staž proteklih godina, pa ne ispunjavaju ni drugi uslov.

Prema informacijama od predstavnika ovih radnika, ima slučajeva da bivšem zaposlenom beneficirani radni staž nije uplaćivan od 1991. godine, jer je praksa bila da se ta vrsta staža uplati tek kada radnik ispuni uslove za penziju.

Dugovi za beneficirani radni staž od prije odlaska fabrike u stečaj u julu 2013. godine, nisu naplaćeni iz stečajne mase jer nije bilo novca niti je to bio prioritet stečajne uprave. Radnici smatraju da je ova obaveza, kao i ostale prema zaposlenima, trebalo da bude u prvom isplatnom redu, ali je stečajna uprava odlučila drugačije.

U toku trajanja stečajnog postupka od jula 2013. do avgusta prošle godine kada je on okončan, zaposlenima nije uplaćivan beneficirani radni staž jer “Montenegro bonus”, koji je upravljao fabrikom u prvoj godini stečaja, a kasnije i “Uniprom”, nisu prihvatali takvu obavezu navodeći da ona ne postoji u toku trajanja stečajnog postupka.

Kada je sa radnicima okončan ugovor o radu u decembru, njima je uplaćen samo doprinosi za penzijsko osiguranje za redovni radni staž, ali ne i za beneficirani. Tako da su radnici izgubili od najmanje desetak do 20 godina beneficiranog radnog staža, što im sada onemogućava odlazak u penziju.

Biće radnih mjesta u EPCG i njenim firmama

Kada su krajem prošle godine trajali pregovori o cijeni struje za KAP, i kada je EPCG saopštila da fabrici ne može prodavati po cijeni ispod tržišne jer bi ostvarila veliki gubitak, iz uprave državne energetske kompanije su obećali da će pomoći zapošljavanje radnika KAP-a koji dobiju otkaz.

Ta obećanja data su na osnovu procjene da će EPCG struju koju je do sada davala KAP-u prodati po značajno većim cijenama na međunarodnoj berzi.

Zbog toga obećanja predstavnici bivših radnika KAP-a imali su sastanak sa članovima uprave EPCG, gdje im je rečeno da će EPCG i njene firme uskoro raspisati značajan broj slobodnih radnih mjesta na novim projektima, kakav je naprimjer “Solari”.

Kako im je saopšteno, većina tih radnih mjesta odnosi se na zanimanja iz tehničke struke i metalskog sektora, zbog čega su bivši radnici KAP-a pozvani da konkurišu.

Iz uprave EPCG im je rečeno i da će ta kompanije uplatiti značajnu dobit Vladi kao dividendu za prethodnu godinu, zbog čega će predložiti Vladi da dio tog novca iskoristi za uplatu beneficiranog radnog staža radnicima KAP-a.

EPCG zbog gašenja KAP-a značajno skočila dobit

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović juče je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, kazao da očekuje da će dobit kompanije za prošlu godinu iznositi oko 45 miliona eura.

On je najavio da će ove godine početi realizacije više energetskih projekata, najavljujući i proširenje projekta “Solari”, početak izgradnje HE “Komarnica”, vjetroelektrane “Gvozd”...

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

Đukanović je kazao i da je 30 odsto električne energije koju je EPCG isporučivala KAP-u već prodata i dodao da će po tom osnovu prihodovati preko 30 miliona eura.

”Da je u januaru radio KAP, EPCG bi u tom mjesecu poslovala sa gubitkom i morala da uvozi struju. U sadašnjoj situaciji EPCG će u januaru ostvariti dobit od 20 miliona eura. To nije dobit EPCG. To je dobit građana. Mislim da smo donijeli dobru poslovnu odluku što se tiče KAP-a, u suprotnom bili bi ugroženi i EPCG i KAP”, ističe Đukanović.

EPCG je, kako je naveo, spreman da učestvuje u socijalnom programu za radnike KAP-a čak i da zaposli određeni broj njih.