Kasniće sa završetkom obilaznice oko Budve

Konstatuje se da indikativni rokovi za završetak pojedinih faza ne mogu biti ispoštovani jer su preambiciozno postavljeni, imajući u vidu dosadašnju dinamiku i potrebu sagledavanja prioriteta realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata, što je posebno aktuelizovano posljedicama pandemije

7136 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Rokovi za završetak pojedinih faza obilaznice oko Budve ne mogu biti ispoštovani jer su preambiciozno postavljeni, zbog čega će Evropska komisija (EK) povući bespovratna novčana sredstva za kofinansiranje tog projekta.

To se navodi u Informaciji o statusu realizacije projekta obilaznice oko Budve na trasi Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

U Informaciji se navodi da su, kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan, obezbijeđena bespovratna sredstva od preko 4,6 miliona eura.

Konstatuje se da indikativni rokovi za završetak pojedinih faza ne mogu biti ispoštovani jer su preambiciozno postavljeni, imajući u vidu dosadašnju dinamiku i potrebu sagledavanja prioriteta realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata, što je posebno aktuelizovano posljedicama pandemije.

“Zato je EK obavijestila da se povlače bespovratna novčana sredstva, namijenjena za kofinansiranje izgradnje obilaznice oko Budve, uz napomenu da se može ponovo aplicirati kada se steknu uslovi, i to za 40 odsto od procijenjene vrijednosti izgradnje”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da će se približnija procijenjena vrijednosti izgradnje znati po završetku izrade Idejnog projekta obilaznice oko Budve.

Vlada je na sjednici utvrdila Predlog zakona o strukturnim mjerama i dodjeli državne pomoći u ribarstvu i akvakulturi.

“Donošenje ovog Zakona je neophodno radi usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), u cilju primjene programa podrške za sektor ribarstva”, naveli su iz Vlade.

Oni su ocijenili da će predložena zakonska rješenja doprinijeti razvoju ribarskog sektora i stvoriti bolje uslove za dodjelu sredstava podsticaja korisnicima.

Vlada je donijela Uredbu o načinu utvrđivanja koncesione naknade za privredno društvo ili pravno lice koje koristi vodnu akumulaciju ili vodotok za proizvodnju električne energije u hidroelektranama.

Kako je saopšteno, time su se stvorili uslovi za ocjenu podnijetih zahtjeva za davanje koncesije i za zaključenje ugovora o koncesiji sa privrednim društvima ili pravnim licima koja nijesu u režimu koncesija.

“Primjenom Uredbe će se privredni subjekti koji nemaju zaključen ugovor o koncesijama za korišćenje prirodnih bogastava uvesti u sistem koncesija i plaćanja koncesione naknade i izjednačiiti sa statusom postojećih i budućih koncesionara”, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako su obrazložili iz Vlade, sprečava se nelojalna konkurencija u ovoj oblasti.

Kako se navodi, usvojena je Informacija o zahtjevu za odobrenje promjene kreditnih uslova - produženja grejs perioda po Ugovoru o kreditu između Monteputa i Investiciono razvojnog fonda (IRF) Crne Gore iz 2019. godine.

Iz Vlade su podsjetili da se Monteput kod IRF-a zadužio 38.232.451 eura, sa grejs periodom od 36 mjeseci i 96 mjeseci za otplatu kredita, kako bi pratio izgradnju sistema za trajno napajanje električnom energijom dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare.

“Izgradnja sistema za trajno napajanje vezana je za dinamiku radova kompanije CRBC, kao glavnog izvođača radova, pa je zbog kašnjenja ovih radova kasnila i realizacija navedenog projekta”, naveli su iz Vlade.

Oni su kazali da su na dinamiku izvođenja elektro radova uticali su i neriješeni imovinsko pravni odnosi na pojedinim pozicijama radova.

“Dinamika radova u proteklom periodu je značajno poboljšana, pa se završetak radova na realizaciji projekta elektro napajanja očekuje do kraja februara ove godine, a u toku su testiranja i završna ispitivanja opreme”, rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da su iz tog razloga, dali saglasnost da Monteput podnese zahtjev IRF-u za produženje grejs perioda do 31. decembra ove godine, do kada bi trebalo da se završi postupak primopredaje objekata elektroenergetske infrastrukture CEDIS-u i CGES-u.

Iz Vlade su zadužili Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da, u cilju pomoći prevoznicima, uplati po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici sa tekuće budžetske rezerve.

“Plaćanje će se izvršiti nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu za jednokratnu pomoć prevoznicima u drumskom saobraćaju”, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da se time opredjeljuju dodatna sredstva, pored prethodno obezbijeđenih 330 hiljada eura.

Bonus video: