Utvrditi ko je vlasnik 10,3 odsto akcija u Luci Kotor

Opština Kotor traži da se identifikuju suvlasnici kapitala u najvrednijoj lokalnoj firmi koji se kriju iza zbirnog kastodi računa u CKB banci

8598 pregleda 79 reakcija 4 komentar(a)
Opština je većinski vlasnik Luke Kotor: Vladimir Jokić, Foto: Boris Pejović
Opština je većinski vlasnik Luke Kotor: Vladimir Jokić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić uputio je dopis predsjednici odbora direktora Luke Kotor Ljiljani Popović-Moškov i izvršnom direktoru te kompanije Milku Krvavcu u kome traži da utvrdi identitet akcionara Luke Kotor koji se kriju iza zbirnog kastodi računa Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Opština Kotor većinski je vlasnik preduzeća Luka Kotor koje upravlja istoimenom lukom podno zidina Starog grada. Opština posjeduje skoro 57 odsto akcija, Fond PIO 17,5 odsto, dok je zbirni kastodi račun CKB-a treći po veličini akcionar sa 10,3 odsto akcija. Među manjinskim akcionarima ove firme, najviše vlasništva (skoro dva odsto kapitala Luke Kotor) ima počasni predsjednik SDP-a i bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Zbirni kastodi račun CKB-a je u Luci Kotor toliko “jak” da ima i svog predstavnika u odboru direktora te kompanije Radomira Rudanovića koji u tom tijelu sjedi uz troje predstavnika Opštine kao većinskog vlasnika i jednog predstavnika Fonda PIO.

U dopisu koji je prije dva dana uputio menadžmetu Luke Kotor Jokić je naveo da u svojstvu zakonskog zastupnika osnivača i većinskog vlasnika te kompanije traži da organi upravljanja Luke postupe u skladu sa članom 137 stav 4 Zakona o privrednim društvima.

”U vlasničkoj strukturi Luke Kotor sa 42.556 akcija, odnosno 10,3 odsto učestvuje zbirni kastodi račun CKB banke. U tom smislu, kako je gore citiranom odredbom Zakona o privrednim društvima propisano da društvo ima pravo da utvrdi, u skladu sa zakonom, identitet svojih akcionara, čijim se akcijama upravlja preko određenog kastodi (vlasničkog) računa, ako akcije kojima se upravlja preko tog računa čine više od 0,5 odsto osnovnog kapiutala društva ili daju više od 0,5 odsto glasačkih prava, to nalazim za potrebno, u zakonu utemeljeno i opravdano, da privredno društvo kojim upravljate postupi po ovoj odrebi zakona i utvrdi identitet akcionara prikazan iza zbirnog kastodi računa”, piše u Jokićevom obraćanju menadžmentu najvrednije opštinske firme u Kotoru.