Neće biti uvoza struje ni kad TE bude u remontu

Glavni razlog zbog kojeg nema potrebe za uvozom električne energije u periodu remonta TE Pljevlja je to što je Kombinat aluminijuma drastično smanjio potrošnju, jer je proizvodnju sveo na tehnički minimum, odnosno od oko 150 ćelija radi deset puta manje

14282 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
U slučaju pogoršanja hidrološke situacije, mogući uvoz vrijedio bi svega 550 hiljada eura: Upravna zgrada EPCG, Foto: Biljana Matijasevic
U slučaju pogoršanja hidrološke situacije, mogući uvoz vrijedio bi svega 550 hiljada eura: Upravna zgrada EPCG, Foto: Biljana Matijasevic

Termoelektrana Pljevlja, koja proizvodi oko 40 odsto potrebne električne energije Crnoj Gori, zbog remonta neće raditi od 1. aprila do 31. maja, međutim u EPCG očekuju da za ta dva mjeseca neće morati da uvoze električnu energiju zbog dobre hidrološke situacije, ili će to biti vrlo mala količina.

“Prema Elektroenergetskom bilansu za 2022. godinu, za period 1. aprila do 31. maja u kom je planiran remont TE Pljevlja, Elektroprivredi Crne Gore nedostaju manje količine električne energije – svega 3.000 MWh tokom mjeseca maja, sve ostale obaveze, vezano za potrebe snabdijevanja naših potrošača biće obezbijeđene iz domaće proizvodnje. Ovih 3.000 MWh na tržištu trenutno vrijede oko 550.000 eura. EPCG nije nabavljala ove količine, jer se još ne zna kako ćemo izaći iz zime u smislu hidroloških prilika, a kako su u pitanju manje količine, radi se od 5 MW band na dnevnom nivou ili u novcu oko 18.000 eura dnevno. Snijeg na planinama nam obećava izdašnije dotoke na rijekama tokom proljećnih mjeseci, tako da EPCG vjerovatno neće morati ništa da uvozi”, saopštili su iz EPCG “Vijestima” na pitanje da li će u ovom periodu zbog remonta TE morati da uvoze struje i koliko bi to moglo koštati ovu državnu kompaniju.

Kazali su i da ukoliko bude tog minimalnog uvoza električne energije, neće biti povećanja cijena električne energije potrošačima.

“EPCG za 2022. godinu ne razmišlja da povećava cijenu električne energije prema potrošačima i to smo više puta istakli. Neka havarijska stanja, definisana zakonom, ako se dese jedino mogu da dovedu do situacije da se posegne za ovom mjerom. Na početku smo godine, ali kako se trenutno sagledava situacija, EPCG će kroz valorizaciju svojih viškova tokom prvog i četvrtog kvartala akumulirati dovoljno sredstava, kako bi nabavila nedostajuće količine za predstojeću ljetnju turističku sezonu kad se shodno planu i iskustvu očekuje veća potrošnja i deficit energije”reki su iz EPCG.

Glavni razlog zbog kojeg nema potrebe za uvozom električne energije u periodu remonta TE Pljevlja je to što je Kombinat aluminijuma drastično smanjio potrošnju, jer je proizvodnju sveo na tehnički minimum, odnosno od oko 150 ćelija radi deset puta manje.

Prema Elektroenergetskom bilansu za 2022. godinu, KAP je trebao trošiti ukupno 586 GWh, dok je na kraju decembra ugovoreno svega 61,3 GWh. Kako je KAP bio potrošač koji mjesečno troši istu količinu struje oko 48 GWh, prema ranijoj proizvodnji, a da sada mjesečno troši oko pet GWh.

Da je KAP nastavio da radi kao i prošle godine, za ova dva mjeseca bi nedostajalo oko 90.000 MWh, odnosno 30 puta više nego sada, dok je cijena na berzama četiri-pet puta veća od one koji je tražio KAP od 45 eura po MWh.

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je prije tri dana u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, kazao da je 30 odsto električne energije koju je EPCG isporučivala KAP-u već prodata i dodao da će po tom osnovu prihodovati preko 30 miliona eura.

”Da je u januaru radio KAP, EPCG bi u tom mjesecu poslovala sa gubitkom i morala da uvozi struju. U sadašnjoj situaciji EPCG će u januaru ostvariti dobit od 20 miliona eura. To nije dobit EPCG. To je dobit građana. Mislim da smo donijeli dobru poslovnu odluku što se tiče KAP-a, u suprotnom bili bismo ugroženi i EPCG i KAP”, kazao je tada Đukanović.

On je kazao i da će EPCG za prošlu godinu imati dobit od oko 45 miliona eura.

Bonus video: