Vlada da vrati opštini "Budvansku rivijeru"

Nakon dvije i po decenije zatraženo da se Budvi vrati 100 miliona vrijedna imovina. Opština, za sada, prihvatila da bude umješač u sporu i najavila nove akcije

25062 pregleda 116 reakcija 10 komentar(a)
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

U podgoričkom Privednom sudu mogao bi da započne jedan od najvećih sudskih procesa kojim bi se Opštini Budva vratila stotinu miliona eura vrijedna imovina, koju je Vlada prije dvije i po decenije nepravedno oduzela, prepisujući na sebe vlasništvo u tadašnjoj Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”.

Sekretarijat za zaštitu imovine, kako je “Vijestima” potvrđeno, odgovorio je Privrednom sudu da prihvata da bude umješač na strani tužioca - budvanskog Nevladinog udruženja “Građanska akcija” koje je podnijelo tužbu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu od 15. maja 1997. godine.

Kako se navodi u dopisu, koji potpisuje zamjenik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović, s obzirom na to da je Privredni sud odbio da im omogući uvid u spise, to je Opština prihvatila da za sada bude umješač na strani tužioca (Građanska akcija), a nakon uvida će se odlučiti na koji način će nastaviti sudski proces.

Ročište je zakazano za 10. februar.

”Opština će pristupiti raspravi u svojstvu umješača na strani tužioca. Međutim, s obzirom na to da sud nije postupio po našem zahtjevu, odnosno nije nam dostavio kompletne spise predmeta kako bismo mogli da se precizno izjasnimo u pogledu pravnog interesa Opštine Budva za priključenje u svojstvu mješača, kao i da se izjasnimo u pogledu tužbe, odgovora na tužbu i svih ostalih pitanja, to zadržavamo pravo da nakon što se priključimo u predmetni sudski postupak, ostvarimo pravo na kopiranje spisa predmeta kao i pravo da se izjasimo na tužbu i cjelokupni tok sudskog postupka”, navodi se u dopisu Zenovića.

Predsjednik “Građanske akcije” Božidar Vujičić je ranije “Vijestima” saopštio da je sporazum ništavan jer je zaključen suprotno članu 2 stav 1 tačka 20 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”Podnio sam i krivičnu prijavu tužilaštvu protiv potpisnika sporazuma. S obzirom na to da je državnu imovinu, u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka, u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno građani opštine Budva, plaćanjem u budžet opštine poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje, sredstava od samodoprinosa i dr, akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu Budva, a ne na Vladu Crne Gore, jer Vlada nije ulagala državnu imovinu kojom Vlada raspolaže, u ‘Budvansku rivijeru’”, naveo je Vujičić i dodao da je uputio preko suda obavještenje predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću i predsjedniku SO Budva Krstu Radoviću da ukoliko smatraju da opština ima pravni interes u sporu, stupe u parnicu na strani tužioca kao umješači.

Kako je naglasio, u razvoj HTP “Budvanske rivijere”, na osnovu odluka SO Budva, opština Budva uložila je državni kapital, zemljište, komunalije, takse, sredstva od samodoprinosa i drugog u iznosu oko 100 miliona eura, što je definisano i ugovorom potpisanim od direktora Budvanske rivijere i predsjednika opštine Budva, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je pojasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogastvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija HTP ‘Budvanske rivijere’ na Vladu Crne Gore, akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila opština Budva, prenesene su suprotno zakonu na Vladu Crne Gore”, rekao je Vujičić.

Kazao je da su iz budžeta Opštine Budva, na osnovu skupštinskih odluka uplaćivana novčana sredstva, ustupano građevinsko zemljište, državna imovina, u HTP ‘Budvansku rivijeru’, da bi Sporazumom o prenosu akcija ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima opština Budva, bila prenijeta na Vladu Crne Gore.

”Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne staze tako da su građani Budve izdvajali poreze takse i dr. u budžet opštine da bi na kraju postupkom Vlade Crne Gore izgubili javne puteve”, kazao je Vujičić.

Kako je naglasio, nezavisno sudstvo bi na prvom ročištu odlučilo da je Sporazum ništavan kao i sve pravne posljedice poništavanja sporazuma, ugovori o prodaji hotela u bescjenje, rasprodaja druge imovine.

”Poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom akcija Budvanske rivijere sa Vlade na opštinu Budva, opština bi lagano izmirila sve obaveze prema Vladi Crne Gore i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređenje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima”, zaključio je Vujičić.

Hoteli i akcije prodavane, vlasništvo ima i Miodrag Kostić

U proteklih dvije i po decenije gotovo deset hotela Hotelske grupe “Budvanska rivijera” je prodato, a prodate su i akcije firme, koja više nije u stoodstotnom državnom vlasništvu.

Naime, Država sa Fondom PIO i Zavodom za zapošljavanje ima skoro 58,5 odsto akcija Budvanske rivijere (Vlada ima 41,65 odsto), dok 30,4 odsto akcija ima srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” trenutno upravlja i posluje sa pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “ Sveti Stefan hoteli” AD.

Bonus video: