Mitrović i investitor ćute o gradnji Port Milene

Na gradilištu nema obavezujuće table sa imenom investitora i izvođača, brojem građevinske dozvole, ko je izdao, rokovima početka i realizacije projekta

45220 pregleda 76 reakcija 33 komentar(a)
Ćutanje o tome da li je investitor ispoštovao zakonske procedure: Mitrović, Foto: Luka Zekovic
Ćutanje o tome da li je investitor ispoštovao zakonske procedure: Mitrović, Foto: Luka Zekovic

Nepoznanica je kako je kompanija Fimar International, iza koje stoji turski kapital, za nekoliko mjeseci uspjela da na samoj obali Port Milene u blizini hotela Otrant u Ulcinju, podigne višespratni objekat iako nije pravovremeno podnijela prijavu građenja i dokumentaciju uz prijavu građenja, što imperativno propisuje Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Toj kompaniji, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 29. novembra prošle godine odbilo je žalbu na rješenje građevinsko-urbanističke inspekcije od mjesec ranije, kojim je zabranjeno dalje izvođenje radova jer se “građenje izvodi bez prijave građenja i/ili dokumentacije propisane Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”. To je sve što je država uradila da spriječi divlju gradnju pored nekad atraktivnog kanala sa čuvenim kalimerama. “Vijesti” imaju uvid u dokument Ministarstva ekologije.

Uprkos zabrani, investitor je gradio cijeli decembar i dio januara. Na gradilištu tek odnedavno nema radnika, a radovi su, prema saznanjima “Vijesti”, obustavljeni do kompletiranja potrebne tehničke dokumentacije. Istovremeno, što se može vidjeti i sa lica mjesta, izvedena je većina grubih radova na trospratnom objektu.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnivač kompanije Fimar International je Abdulsamet Emioglu koji je i izvršni direktor, dok su ovlašćeni zastupnici Murat Nimani i Gezim Derviši. Kompanija je osnovana u februaru 2018. godine.

”Vijesti” su dva puta slale pitanja investitoru u vezi gradnje, ali nije bilo odgovora. Pitanja su da li kompanija osim urbanističko-tehničkih uslova, posjeduje ostalu neophodnu dokumentaciju za gradnju, ako je posjeduje da li mogu da dostave na uvid dozvolu za gradnju, ko je izdao i pod kojim brojem. Pitanje je bilo i da li je kompanija imala inspekcijski nadzor i ako jeste, da li su evidentirane nepravilnosti, kao i da li je gradnju objekta bez prijave građenja i/ili dokumentacije propisane članom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i ako jeste, zašto je svjesno kršila zakonske propise, zašto su nastavljeni radovi nakon 29. 11. 2021., kada je ministarstvo odbilo žalbu kompanije na rješenje urbanističko-građevinske inspekcije od mjesec ranije, kojim je zabranjena dalja gradnja...

Budući izgled kompleksa Port Milena
Budući izgled kompleksa Port Milenafoto: Fimar International

Ministarstvo ekologije, kojim rukovodi ministar Ratko Mitrović, ranije je saopštilo “Vijestima” da je zbog nezakonite gradnje na Port Mileni, intervenisala urbanističko-građevinska inspekcija, ali ne odgovara na pitanja šta je inspekcija utvrdila i da li je taj resor dao dozvolu za gradnju.

Prema Zakonu o planiranu prostora i izgradnji objekata (članu 91) piše da dozvolu za gradnju izdaje organ lokalne uprave, ali da izuzetno od ovog stava resorno ministarstvo izdaje građevinsku dozvolu za hotele, vjerske objekte, pozorišne, bioskopske, sportske, izložbene i slične dvorane, koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara, kao i objekte koji čine prostornu i funkcionalnu cjelinu sa državnim objektima od opšteg interesa, apart hotelima.

U ulcinjskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj “Vijestima” je ranije saopšteno da su kompaniji Fimar International izdati urbanističko-tehnički uslovi u skladu sa državnom studijom lokacije “Rt Đereane - Port Milena”, ali da ostalo nije u njihovoj nadležnosti. Na tablama kojima je ograđeno gradilište nalazi se kompjuterska animacija velelepnog objekta, broj telefona za prodaju i web sajt adrese Fimar Internationala i “Port Milene”.

Međutim, na gradilištu nema obavezujuće table sa imenom investitora i izvođača, brojem građevinske dozvole, ko je izdao, rokovima početka i realizacije projekta.

”Vijesti” su pitale Upravu za inspekcijske poslove da li je rađen nadzor ove gradnje, ali je odgivreno da to nije njihova nadležnost.

Bonus video: