Opština Budva istrajna da Đukanović plati porez

Iako je zemlja na Potkošljunu preknjižena na drugu firmu, Ministarstvo finansija prihvatilo je žalbu Uprave lokalnih javnih i poništilo rješenje budvanskog katastra, koje je odbilo da upiše hipoteku

35982 pregleda 85 reakcija 26 komentar(a)
Bivša Đukanovićeva zemlja u podnožju brda, Foto: Vuk Lajović
Bivša Đukanovićeva zemlja u podnožju brda, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je žalbu Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva i poništilo rješenje budvanskog katastra, koje je odbilo da upiše hipoteku na zemlju kompanije “Global Montenegro”, predsjednika države Mila Đukanovića na ime poreza, a koje je već uknjiženo na drugu firmu.

Vršiteljka dužnosti direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda Vesna Kovačević potvrdila je “Vijestima” da je resorno ministarstvo poništilo rješenje budvanskog katastra i vratilo im zahtjev na ponovni postupak.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva podnijela je žalbu budvanskom katastru jer nije upisao hipoteku zbog poreskog duga na zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, kada je bio u vlasništvu partnerske kompanije Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, prije nego što je dozvolila da se zemlja prevede na drugu kompaniju.

Lider opozicionog DPS-a je ostao bez zemljišnog kompleksa 9. septembra prošle godine, kada se na atraktivnu parcelu uknjižila podgorička firma “HoldCo east”, pošto Đukanovićeva firma nije vratila milionski kredit.

Iako je Uprava lokalnih javnih prihoda još 6. septembra podnijela rješenje da se zemlja blokira i upiše hipoteka, budvanski katastar je tri dana kasnije preknjižio kompleks na firmu “HoldCo east”, čime je Opština ostala kratkih rukava da ne može upisati hipoteku i na taj način se osigurati da će Đukanovićeva firma platiti poreski dug.

”Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je 1. oktobra podnijela žalbu Upravi za katastar i državnu imovinu, navodeći: ‘zbog čega Uprava za katastar i državnu imovinu nije postupila po rješenju o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, koje im je dostavljeno 6. septembra 2021. godine, već se u roku od tri dana od prijema našeg rješenja, donosi rješenje kojim se dozvoljava uknjižba HOLD CO EAST’. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao drugostepeni organ, rješavajući po žalbi Uprave lokalnih javnih prihoda, donijelo je rješenje kojim se žalba uvažava, a poništava rješenje Uprave za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Budva, predmet u tom dijelu vraća prvostepenom organu na ponovni postupak “, navodi se u odgovoru Kovačević dostavljenom “Vijestima”.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate 57 hiljada eura duga na ime poreza na nepokretnost od kompanije “Global Montenegro”.

Uprava lokalnih javnih prihoda je samo tokom prošle godine ostvarila rekordnu naplatu, čak premašila i 2019. Naime, u gradsku kasu se na ime poreza na nepokretnost slilo 18.143.099 eura, čak osam miliona eura više nego što je to budžetom bilo predviđeno. Đukanovićeva firma je godinama unazad bila prepoznata kao poreski dužnik, zbog čega je Opština nerijetko bivala primorana da poseže za upisivanjem hipoteka kako bi osigurala potraživanja. Prema najnovijem izvještaju Centralne banke, “Global Montenergo je blokiran na iznos od 11,1 milion eura.

Da će ostati bez zemlje u Budvi, bilo je jasno još u novembru 2020. kada je “HoldCo east” upisao teret na Đukanovićev zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Zemljišni kompleks je planski obuhvaćen Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” gdje je ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: