MKI: Uređen zakonodavni okvir za oldtajmere

Osim toga, i građani koji u svom vlasništvu već imaju vozila, a koja spadaju u kategoriju oldtajmera, kako dodaju iz Ministarstva, ovim novim zakonskim rješenjem dobijaju mogućnost registracije u skladu sa propisanim standardima

4765 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je pripremilo Pravilnik o vrednovanju i razvrstavanju vozila i kategorije starodobnih vozila kojim je definisan sadržaj i način ponošenja zahtjeva za vrednovanje i razvrstavanje oldtajmera, izgled i sadržaj indetifikacione kartice kao i sadržaj i način vođenja registra starodobnih vozila.

Iz tog vladinog resora ističu da su na ovaj način stvoreni uslovi da svi zainteresovani građani tj. ljubitelji oldatjmera mogu da uvezu vozilo iz inostranstva i da ga registruju po standardima koji su važili u godini proizvodnje tog specifičnog vozila.

Osim toga, i građani koji u svom vlasništvu već imaju vozila, a koja spadaju u kategoriju oldtajmera, kako dodaju, ovim novim zakonskim rješenjem dobijaju mogućnost registracije u skladu sa propisanim standardima.

"U resornom ministarstvu su pažljivo razmatrana pitanja vezana za registraciju i osiguranje starodobnih vozila i tim povodom kontaktirana je Agencija za nadzor osiguranja, kako bi osiguravajuće kuće bile informisane o potrebi izrade posebnih odredbi za oldtajmere, koje se odnose na sistem tarifnih grupa, a koja osiguravajuća društva donose samostalno, pri čemu bi uslovi osiguranja eventualno bili korigovani u skladu sa definisanom upotrebom oldtajmera. Svako vozilo koje bude sertifikovano kao oldtajmer imaće posebne registarske tablice braon boje i jasno će se razlikovati na našim putevima kada budu učestvovali u saobraćaju. Kontrolu upotrebe ovih vozila će vršiti Saobraćajna policija", navodi se u saopštenju.

Iz MKI napominju da u Crnoj Gori godinama unazad postoji i funkcioniše pet klubova ljubitelja starodobnih vozila – oldtajmera i to iz: Pljevalja, Nikšića, Tivta, Bara i Ulcinja, koji okupljaju oko 250 članova, entuzijasta koji se aktivno bave ovim interesantnim hobijem.

"Imajući u vidu atraktivnost oldtajmera, značajan broj individualnih kolekcionara u Crnoj Gori, mogućnost obogaćivanja turističke ponude, Ministarstvo kapitalnih investicija je u proteklom periodu sprovelo niz aktivnosti na uređenju zakonodavnog okvira za starodobna vozila", kazali su.

Dodaju da su klubovi oldtajmera u Crnoj Gori i individualni kolekcionari preduzeli aktivnosti na formiranju Crnogorskog saveza oldtajmer vozila koji je rješenjem Ministarstva javne uprave registrovan u julu 2020. godine.

"U skladu sa pravilima Međunarodne federacije za oldtajmere (FIVA) ovaj savez je uspješno prošao proces monitoringa nakon čega je dobio punopravni status ove organizacije, odnosno status autorizovanog nacionalnog saveza koje će nakon ovlašćenja Ministarstva kapitalnih investicija biti jedini ovlašćen da izdaje FIVA indetifikacione kartice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: