Zeleni energetski projekti predstavljeni na Expo 2020 u Dubaiju

“Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gore predstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivnu investicionu destinaciju u oblasti energetike”

1357 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Crnogorski energetski sektor, u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija (MKI), organizovao je na prestižnoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju, prezentaciju pod nazivom Zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori.

Učešće predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija, Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na tom globalnom događaju, bila je prilika za iniciranje nove i pospješivanje postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

“Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gore predstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivnu investicionu destinaciju u oblasti energetike”, navodi se u zajedničkom saopštenju EPCG, Ministarstva kapitalnih investicija i CGES-a.

expo 2020
foto: EPCG

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo, Marko Perunović, kazao je tokom prezentacije da Crna Gora predstavlja zemlju ogromnog energetskog potencijala, sa velikim brojem sunčanih dana, u prosjeku više od 240 godišnje, što je čini idealnom za projekte Solara, te respektabilne mogućnosti za valorizaciju vjetro energetskih resursa i razvoj obnovljivih izvora energije.

“Početak realizacije brojnih projekata u oblasti solarne, vjetro i hidro energije u našoj zemlji predstavljaju ozbiljan iskorak u procesu energetske tranzicije, jer smo svjesni činjenice da budućnost pripada zelenoj energiji što je strateški cilj naše zemlje”, naveo je Perunović.

Prisutnima se, ispred CGES-a obratio i predsjednik Odbora direktora te kompanije Aleksandar Mijušković. Realizacija planiranih projekata značila bi novih nekoliko stotina megavati (MW) instalisane snage, što predstavlja investicioni izazov i za CGES.

Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović kazao je da je prenosni sistem spreman za planirane i nove izazove i investicije u narednom periodu.

“Prije svega, radi se na realizaciji projekata prenosne mreže za solarnu elektranu Briska gora i vjetroelektranu Gvozd, dok se ključne investicije očekuju u realizaciju prenosne mreže i trafostanice Brezna koja će biti glavna konekcija za hidroelektranu Komarnica”, naveo je Asanović.

Direktor direkcije za razvoj i inžinjering u EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da ključna uloga u procesu zelene energetske tranzicije pripada EPCG, a kao nacionalna elektroenergetska kompanija, veoma su zainteresovani za razvoj i izgradnju novih izvora zelene energije.

On je prezentovao investiciono-razvojne prijekte u solarnoj, vjetro i hidroenergiji. Mrvaljević je istakao kao prioritetne projekte izgradnju vjetro parka Gvozd na Krnovskoj visoravni u Nikšiću, instalisane snage 54,6 MW, koji će obezbijediti dodatnih 150 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje.

“Značajno mjesto u investicionom planu pripada budućoj HE Komarnica, jer se radi o izuzetnom projektu u energetskom smislu, čija izgradnja i funkcionisanje ni u najmanjoj mjeri neće uticati na biodiverzitet živopisne planinske rijeke i njenog priobalja. Instalisana snaga objekta projektovana je na 171,9 MW, a godišnja proizvodnja na 213 GWh”, rekao je Mrvaljević.

Upravo taj projekat otvara velike mogućnosti za investicije i razvoj turizma na sjeveru Crne Gore.

Tokom prezentacije predstavljeni su projekti solarna elektrana Briska gora iznad Ulcinja koja će se graditi u dvije faze, u kojoj prva podrazumijeva objekat instalisane snage 50 MW, a druga kapacitet snage i do 200 MW, te solarna elektrana Velje Brdo i plutajuće solarne elektrane na Slanskom jezeru.

Projekte je prezentovao i izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline prozvodnja u EPCG, Bojan Đordan.

“Potencijalni investitori imali su priliku da u bilateralnim i multilateralnim sastancima sa članovima našeg tima saznaju i detaljnije o investicionim i razvojnim projektima u crnogorskom energetskom sektoru”, navodi se u saopštenju.

Svjetska izložba Expo, jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine održava svake pete godine, održava se u Dubaiju, od 1. oktobra prošle godine do 31. marta pod temom Povezivanje umova, stvaranje budućnosti.

Bonus video: