Zakup aviona za ljetnju turističku sezonu

Air Montenegro odustao od uzimanja na dugoročni lizing trećeg aviona sa većim brojem sjedišta jer bi to dovelo do dodatnih troškova za obuku osoblja za njegovo opsluživanje

13078 pregleda 49 reakcija 6 komentar(a)

Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro (AM) odustala je od namjere da u dugoročni operativni lizing uzme jedan veći avion iz porodice “airbus A320” ili “boeing B737” i time diverzifikuje svoju flotu koju trenutno čine dva operativna aviona tipa “embraer E195”.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz AM-a uz napomenu da će umjesto te opcije koja bi podrazumijevala i dodatne troškove za obuku letačkog, kabinskog i tehničkog osoblja za opsluživanje novog tipa aviona drugog proizvođača u odnosu na ove koje već ima u floti tokom prestojeće ljetnje turističke sezone uzeti u kraći zakup sa posadom (wet lease) jedan avion većeg kapaciteta kakvi su “airbus A320” ili “boeing B737”.

Javni oglas

AM je javni oglas za uzimanje u dugoročni zakup bez posade (dry lease) aviona tipa A320 ili B737 sa najmanje 144 putnička sjedišta, raspisao 21. decembra prošle godine. To su u stručnim vazduhoplovnim krugovima ocijenili kao pogrešan potez diverzifikovanja male flote AM-a, koji bi značajno uvećao troškove poslovanja kompanije, te je upozoreno da AM avion velikog kapaciteta neće moći da se adekvatno uposli van ljetnje turističke sezone.

Izvršni direktor AM Predrag Todorović je ovaj potez pravdao time što turoperatori koji avione angažuju na čarter-letovima, nisu skloni da to rade sa avionima manjeg kapaciteta kakvi su AM-ovi “embraeri E195” koji imaju po 116 sjedišta, već insistiraju na avionu većeg kapaciteta kog kojih su im troškovi čartera raspoređeni na veći broj putničkih sjedišta, manji nego kod E195.

Iz AM su za “Vijesti” kazali da su na javni oglas, za dugoročni zakup vazduhoplova, koji je bio neobavezujući primili 22 ponude i da su nakon njihove detaljne analize, trenutne situacije na tržištu i ostalih okolnosti, odlučili da sada ne uzimaju avion u dugoročni zakup.

Kako su naveli, i pored te odluke, “zbog velikog interesovanja turoperatora za Crnu Goru ovog ljeta će imati veći avion u svojoj floti, ali je procjena da je trenutno racionalnije obezbijediti dodatni kapacitet u kratkoročnom najmu.” To znači da će AM jedan veći avion za sezonu uzeti u kraći zakup ili i ACMI aranžman pri čemu će njegov vlasnik obezbjeđivati posadu, održavanje i osiguranje aviona koji će letjeti za potrebe AM-a. Na sličan način je bivši nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) u posljednjim godinama poslovanja tokom sezone pojačavao kapacitete, uvođenjem u flotu u kraći zakup uzetih većih aviona tipa “boeing B737-300” i “boeing 737-500”.

Iz AM nisu direktno odgovorili da li je na odluku da odustanu od dugoročnog zakupa većeg aviona, uticalo što je Vlada odlučila da od brazilske banke BNDS, otkupi treći “ebrear E195” (popularno nazvan Čarli) koji je nekada koristio MA i koji je od kraja 2020. prizemljen na aerodromu Podgorica. AM je prethodno zbog nedostatka novca, odustao od kupovine tog aviona za koji su Brazilci tražili 5,3 miliona dolara, jer u njega treba uložiti više od osam miliona dolara da bi bio vraćen u plovidbeno stanje.Vladin je plan da ga nakon otkupa da u zakup AM-u.

”Prema komercijalnim, finansijskim i operativnim analizama, još jedan vazduhoplov sa 116 sjedišta nije idealno rješenje, ali smo više puta istakli da smo otvoreni za saradnju i spremni da sa Vladom dogovorimo najbolji način na koji taj resurs može da se iskoristi”, kazali su iz AM-a.

Ispitati detaljno status “Čarlija”

Iz kompanije su objasnili da trenutno teško mogu dati preciznu procjenu perioda uvođenja “Čarlija” u operativnu upotrebu jer je potrebno detaljno ispitati njegov status kome nemaju pristup.

”Sigurni smo da je potreban duži period za sve radove, uz milionska ulaganja. Uvođenje u eventualnu operativnu upotrebu zavisi od toga kada će mu se vratiti plovidbenost. Sa pripadajućim motorima kojima su istekli resursi za to je potrebno oko godinu dana. Ako bi se iznajmili motori taj period je nešto kraći, ali bi trajao makar pet mjeseci. Pošto proces zavisi od niza okolnosti koje nijesu pod kontrolom niti nadležnosti AM-a period može biti mnogo duži i skuplji. Za vraćanje plovidbenosti potrebno je da se obezbijede dva ispravna motora i instaliraju svi pripadajući djelovi. Na trajanje i troškove procesa bitno utiče i da li će MA u stečaju ustupiti komponente aviona koje se nalaze u njihovom hangaru i magacinu”, kazali su iz AM.

Menadžment nacionalnog avio-prevoznika je objasnio da je za dovođenje u operativnu upotrebu na avionu “Čarli” neopohodno uraditi radove po programu tehničkog održavanja i preporuci proizvođača aviona za izvršenje radova održavanja i da tu prvenstveno misle na set baznih šestogogodišnjih radova čiji je rok za izvršenje do sredine maja ove godine.

”Ti radovi su specifični, jer moraju da se obave u nekom od EU servisa i traju minimum šest sedmica. Održavanje ili vraćanje aviona u plovidbeno stanje podrazumijeva konstantne procese koji traju duži vremenski period jer zahtijevaju detaljan pristup. Ako odluka Vlade bude vraćanje aviona u plovidbeno stanje, osim navedenih, vjerujemo da postoje dodatni troškovi i radovi, ali trenutno ne može dati tu procjene jer nemamo pristup avionu i nismo upoznati sa realnim stanjem u kojem se nalazi”, naglašavaju iz AM-a.

Iz kompanije su objasnili da svoja dva aviona još nisu prefarbali u nove boje i brendirali da ih ne bi nepotrebno zadržavali u servisu duže od onoga što je nephodno da se na njima obave radovi redovnog održavanja i pregleda, kao i da im je cilj da u toku zimskog perioda kada imaju manje letjenja, izvrše što više radova održavanja i da oba aviona budu u potpunosti spremni za sezonu.

”Sigurnost i bezbjednost operacija je apsolutni prioritet i svi redovni servisi i radovi na avionu se planiraju i obavljaju u skladu sa najstrožijim standardima i procedurama. U narednom periodu ćemo se temeljno posvetiti i projektu aplikacije liveryja jer želimo da naši avioni budu prepoznatljivi na svim aerodromima ka kojima letimo po pouzdanosti, modernoj usluzi i modernom vizuelnom identitetu”, poručuju iz AM-a.

Do kraja mjeseca očekuju dobijanje IATA kod

Air Montenegro je najavio da će uskoro imati veći broj destinacija i linija koje će obavljati, a povećaće se i frekvencija letova na najprometnijoj i najprofitabilnijoj liniji za Beograd.

Na kritike da su do sada, posebno u zimskoj sezoni, imali mali broj letova i nedovoljnu iskorišćenost postojeće flote, odgovaraju da je na to uticalo više faktora. Prvi je korona i epidemiološke mjere koje se primjenjuju u pojedinim državama, a što se odrazilo na planirani saobraćaj za Frankfurt. Na pitanje zašto, osim Frankfurta i djelimično Istanbula, nemaju letove ni za jedan drugi veći evropski hab (čvorište) poput Londona, Pariza, Brisela, Amsterdama ili Rima, iz AM-a odgovaraju da su trenutno umjesto na putnike koji nastavljaju putovanja preko tih čvorišta dalje u svijet, oni “zbog uspostavljanja novog distributivnog sistema i dalje fokusirani na point-to-point putnike, trenutno bez interline/code-share sa drugim operaterima, na čemu intenzivno rade.”

”U procesu smo dobijanja IATA (Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta) koda koji je preduslov za međukompanijsku saradnju i kada se ta saradnja ostvari omogućićemo nove konekcije putnicima. Planiramo da letimo ka barem 15 destinacija, što je ogroman rast i uspjeh u datim okolnostima”, naglasili su iz AM-a.

Članstvo u IATA je kažu, od izuzetne važnosti za redovne avio-prevoznike, “jer je preduslov za unapređenje komercijalne saradnje sa drugim kompanijama, poput code-share ugovora”.

”U završnoj fazi smo dobijanja IATA koda i nadamo se da će već do kraja februara taj proces biti okončan”, naglasili su u AM-u.

Bonus video: