Spajić raspisao konkurs za 14 pomoćnika

Ministarstvo finansija odlučilo da u mandatu odlazeće Vlade oglasi popunu radnih mjesta na ključnim pozicijama u tom resoru

50065 pregleda 308 reakcija 126 komentar(a)
Sistematizacija usvojena u julu prošle godine: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic
Sistematizacija usvojena u julu prošle godine: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u mandatu odlazeće Vlade odlučilo je da raspiše konkurs za 14 pomoćnika ministra (direktori direktorata). Javni konkurs za potrebe ovog resora, Uprava za kadrove objavila je u srijedu i otvoren je do 3. marta.

Riječ je o pomoćničkim mjestima za poreski i carinski sistem, evropske integracije i međunarodnu saradnju, centralnu harmonizaciju, investiciono razvojne projekte, finansijski sistem i finansijske tehnologije, budžetsku inspekciju, državni budžet, obračun, kontrolu i politiku zarada, lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, državni trezor, upravljačku strukturu, finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku zaštitu i isporuku rezultata.

Bez odgovora

”Vijesti” su pitale Ministarstvo finanasija, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić, zašto je bilo potrebno da se ovaj konkurs raspiše u trenutku dok je Vlada u tehničkom mandatu, kao i da li se na ovaj način nastavlja praksa bivše vlasti koja je u tehničkom mandatu zapošljavala kadrove u javnoj upravi, što je u javnosti označeno kao partijsko zapošljavanje. Do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Vlada je u julu prošle godine usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija kojim je broj direktorata povećan na 21, a ministarstvo je u septembru prošle godine raspisalo javni poziv za 20 vršilaca dužnosti generalnih direktora direktorata, odnosno pomoćnike ministra.

U Službenom listu su 1. oktobra objavljena imena vršilaca dužnosti 12 Spajićevih pomoćnika koje je imenovala Vlada, bez održavanja sjednice na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade. Riječ je o vršiocima dužnosti pomoćnika za investiciono razvojne projekte, poreski i carinski sistem, socijalno staranje i dječju zaštitu, državni budžet, evropske integracije i međunarodnu saradnju, lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, obračun, kontrolu i politiku zarada, upravljačku strukturu, nadzor nad radom Uprave prihoda i carina, budžetsku inspekciju i centralnu harmonizaciju. Neke od ovih pozicija pokrivaju zaposleni koji su bili pomoćnici u mandatu bivše vlasti.

Pravno uređenje

Upitan da prokomentariše odluku Ministarstva finansija da raspiše oglas za popunu pomoćničkih mjesta u tehničkom mandatu Vlade, istraživač javnih politika u NVO Institut Alternativa Marko Sošić odgovorio je da ministarstvo radi ono što mu pravni okvir dozvoljava.

”U tehničkom mandatu, Vlada bi u principu, trebalo da se bavi tekućim poslovima i da se ‘ustručava’ od preduzimanja značajnijih ekonomskih i političkih mjera. Međutim, tehnički mandat Vlade nije pravno uređen i ministarstva u ovom periodu mogu raditi sve što i inače, kao što je to bio slučaj i u periodu od septembra do novembar 2020. godine. Zakon o vladi je bio planiran za 2021. godinu, ali nije utvrđen ni prijedlog zakona. Čak i da jeste, on zasigurno ne bi mogao da Vladi u tehničkom mandatu u potpunosti oduzme nadležnost postavljenja i imenovanja”, kazao je Sošić.

On je objasnio da je ustavna dužnost Vlade da vodi unutrašnju i vanjsku politiku i rad uprave ne može da bude blokiran zbog političke situacije.

“Veći je problem što je Ministarstvo finansija prvo pola godine kasnilo sa svojom sistematizacijom kojom je gotovo dupliran broj direktorata (21 sa nekadašnjih 11), a onda se još pola godine čekalo da se pokrene popunu direktorata u punom mandatu. Imajući u vidu nadležnosti ovog ministarstva i reformsku agendu, nejasno je zašto se ovi procesi nisu završili ranije, kako bi radilo u punom kapacitetu. Ostaje nam da se nadamo da ova najavljena postavljenja, ako uopšte budu odrađena u mandatu tehničke vlade, neće biti nekvalitetna niti politička”, rekao je Sošić.

Na sajtu Uprave za kadrove jedno, u Službenom listu drugo

U oglasu koji je objavila Uprava za kadrove, navodi se da je ova institucija u v.d. stanju, odnosno da je vršilac dužnosti direktora Jovana Nišavić. Isto piše i na sajtu ove institucije u informacijama o direktoru.

Vlada je početkom februara imenovala Nišavićku za direktora ove institucije i ta odluka je objavljena u Službenom listu.

Bonus video: