Vlada priznala grešku za Virpazar

Tražili od nezavisne komisije da ne osporava gradnju luke u Nacionalnom parku

16435 pregleda 41 reakcija 6 komentar(a)
Foto: BOJANA CUPIC
Foto: BOJANA CUPIC

Vlada je juče izmijenila svoj zaključak u informaciji o izgradnji prve faze luke Virpazar od 26. januara, kojim su priznali da su u prethodnom napravili grešku kada su od nezavisne Komisije za ocjenu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu zatražili da sa ostalim nadležnim institucijama pronađu model koji bi ubrzao implementaciju ovog projekta.

U obrazloženju su naveli da zaključak mijenjaju “imajući u vidu da Komisija za ocjenu elaborata procjene uticija na životnu sredinu djeluje samostalno u ocjenivanju predmetnog elaborata te kao takva mora biti izuzeta u daljoj komunikaciji” sa tri ostale institucije “u cilju pronalaženja modela za prevazilaženje svih zahtjeva koji osporavaju dalji tok implementacije projekta”.

Povodom prethodnog zaključka tada se oglasio ekolog i ornitogog Darko Saveljić koji je saopštio je da je “DPS radio pametnije i da oni nikada nijesu od Vlade tražili da pismeno pogazi zakone koje je donijela”.

”Ova Vlada, pazite sad, napismeno traži od Agencije za zaštitu životne sredine da pogazi sve zakone i međunarodne konvencije koje je ova zemlja potpisala i dozvoli izgradnju Luke Virpazar. Oni već znaju da mogu graditi usred nacionalnog parka, samo joj procedure osporavaju posao”, napisao je Saveljić na Fejsbuku.

Međutim, i u novom zaključku se tri preostale institucije pozivaju da ne osporavaju projekat: “Zadužuje se Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine da u komunikaciji sa Ministarstvom kapitalnih investicija pronađu model za prevazilaženje svih zahtjeva koji osporavaju dalji tok implementacije projekta”.

Bonus video: