Tvrde da su Kneževiću u kešu dali osam miliona ali nemaju dokaz

Bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić tvrdi da nije dao garanciju Kneževiću za kredit od 12,5 miliona, već samo njen nacrt
146 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.10.2017. 08:15h

U vezi sporne garancije Atlas banke u Privrednom sudu juče su kontradiktornim izjavama svjedočili Đorđe Đurđić, bivši direktor Atlas banke i Robert Johan Baker, direktor arapske firme Kaspia Property Holdings koja tužbom traži da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura.

Baker je naveo da je ta kompanija u Azerbejdžanu isplatila osam miliona eura u kešu Dušku Kneževiću, većinskom vlasniku Atlas banke, ali nije mogao sudu dati dokaz ili bilo kakvu potvrdu o toj transakciji. Objasnio je da je nakon te transakcije u kešu, majka kompanije Kaspia-TKH Investments, sa svojih računa isplatila Kneževiću na bankovni račun druga dva iznosa od dva i 2,4 miliona eura.

Direktor Kaspie tvrdi da je glavni pregovarač sa Kneževićem u vezi ugovora o prodaji njegovog vlasničkog udjela u hotelu Princes u Baru, a uz koji je priložena bankarska garancija koja je predmet spora, bio jedan od njihovih bivših direktora Tamer Aidi koji je u međuvremenu preminuo.

Baker je naveo da je tada lično razgovarao sa Đurđićem u Azerbejdžanu i Crnoj Gori, a da je tema razgovora bio “progres u restruktuiranju kompanije koja gazduje hotelom Princes”.

“Ukupna ugovorena cijena je bila oko 15 mliona eura, ali se ne sjećam svih detalja”, rekao je Baker i istakao da je bankarska garancija Atlas banke “nekoliko puta bila obnovljena”.

Đurđić nije mogao precizirati da li je sa Bakerom razgovarao u Azerbejdžanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je odlučno negirao da je tom prilikom bilo govora o realizaciji bilo kakvog ugovora i “progresu u restrukturiranju kompanije koja posjeduje hotelom Princes”.

Đurđić je potvrdio da je potpisao, a banka pečatirala samo draft verziju nacrta bankarske garancije koja je Kneževiću trebalo da posluži za pregovore sa grupacijom iz UAE, ali da nikada nije izdata prava bankarska garancija na iznos od 12,5 miliona eura, niti da je upoznat sa bilo kakvim ugovorom.

Kaspia traži 12,5 miliona eura, jer joj Atlas banka toliki iznos nije isplatila nakon aktiviranja sporne bankarske garancije u julu 2015. godine. Privredni sud je krajem 2016. odbio tužbeni zahtjev, ali je Apelacioni sud poništio to rješenje zbog čega je suđenje moralo biti ponovljeno.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspii, a sporna bankarska garancija izdata je u njegovu korist da će vratiti taj dug. Đurđić je spornu garanciju potpisao 20. maja 2015. godine, a juče je kazao da niko nije tražio njenu provjeru sve dok izvršitelj Aleksandar Bošković nije zatražio njenu naplatu.

Advokat Kaspie Zoran Milić u cjelosti je prigovorio iskazu Đurđića, ističući da je on “sračunat i služi za pokrivanje materijalne koristi koju je Knežević protivupravno stekao od Kaspie”.

Nastavak rasprave, kada bi trebalo da bude saslušan Knežević, sudija Zoran Ašanin je zakazao za 27. novembar.

Advokat Kaspie sumnja da je gazda Atlas grupe bolestan

Sudski dostavljači sa pozivom za suđenje su uzalud na adresi prebivališta opet više puta tražili Kneževića, koji se sudu 20. oktobra, prema riječima sudije, obratio podneskom u kojem je naveo da je upoznat da su ga dostavljači tražili 17. oktobra, ali i da ne može pristupiti suđenju “zbog hiruške intervencije, neophodnog mirovanja i svakodnevnog previjanja”.

Sudija Ašanin naveo je da je Knežević dostavio ljekarsku dokumentaciju o bolesti. Advokat Kaspie kazao je da sa njom nije upoznat i da sumnja da Knežević “lažira svoju bolest” i izbjegava saslušanje, zbog čega je zahtijevao od suda da zatraži njegovo privođenje. Sudija, međutim, nije udovoljio tom zahtjevu.

Bonus video: