Tivtu od komunalija 4,4 miliona eura

Za prijavu gradnje novih objekata naplaćeno 4.315.487 eura, a 97.840 za legalizaciju

2116 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je tokom prošle godine od naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) prihodovala ukupno 4.413.327 eura.

Od toga je, kako piše u Izvještaju o stanju uređenja prostora Opštine Tivat za 2021, za prijavu gradnje novih objekata naplaćeno 4.315.487 eura, dok je 97.840 eura komunalija naplaćeno za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Najveći pojedinačni iznos komunalija prošle godine naplaćen je od investitora, kompanije Adriatic Marinas iz Tivta, koja je za novo krilo nautičko turističkog centra Porto Montenegro - stambeno-poslovni kompleks Boka Place, Opštini uplatila oko 2,3 miliona eura na ime ove naknade.

Tokom prošle godine na području najmanje bokeljske popštine legalizovan je 41 bespravno podignuti objekat, od čega 35 stambenih i osam pomoćnih objekata. Istovremeno, prijavljena je gradnja 58 novih objekata, od čega 31 stambenog objekta za porodično stanovanje, 16 objekata kolektivnog stanovanja, pet objekata mješovite namjene, dva stambeno-poslovna i jednog pomoćnog objekta, kao i tri objekta infrastrukture.

Služba glavnog gradskog arhitekte Opštine Tivat koju od aprila prošle godine vodi arhitekta Marko Popović, lani je razmatrala ukupno 140 zahtjeva za davanje raznih saglasnoti koje su joj podnijeli investitori raznih objekata. Od toga je podneseno 100 zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta stalnih objekata od kojih je 56 zahtjeva riješeno i to 39 zahtjeva je odobreno, pet zahtjeva je odbijeno, a 12 postupaka je obustavljeno, dok su 44 zahtjeva još na kraju prošle godine bila u proceduri obrade predmeta.

Podnesena su 22 zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta privremenog objekta. On njih je 15 zahtjeva odobreno, pet zahtjeva odbijeno i jedan postupak je obustavljen, dok je jedan zahtjev još u proceduri obrade predmeta. Podneseno je ukupno 18 zahtjeva za davanje potvrde o usklađenosti spoljnog izgleda bespravnog objekta sa smjernicama za usklađivanje spoljnog izgleda iz planskog dokumenta. Od toga je 15 zahtjeva riješeno izdavanjem potvrde o usklađenosti spoljnjeg izgleda bespravnog objekta sa smjernicama iz planskog dokumenta, dok su za tri zahtjeva podnosiocima upućena obavještenja o daljim koracima vezano za usklađivanje spoljnjeg izgleda bespravnog objekta.

Bonus video: