NVO sektor ukazuje: Odlazeća Vlada nastavlja praksu po receptu DPS-a

Odlazeća Vlada, čiji je premijer Zdravko Krivokapić, na posljednjoj sjednici odlučila je da iz budžetske rezerve za socijalna davanja izdvoji dodatnih 250.000 eura, pa je u konačnom ta stavka za ovu godinu povećana na 550.000 eura

39726 pregleda 107 reakcija 35 komentar(a)
Transparentnost ostala samo obećanje: Krivokapić, Foto: BORIS PEJOVIC
Transparentnost ostala samo obećanje: Krivokapić, Foto: BORIS PEJOVIC

NVO sektor ukazuje da odlazeća Vlada godinu dana ignoriše zahtjev da se urede kriterijumi za raspodjelu novca iz tekuće budžetske rezerve, dok posljednju odluku da se uvećaju socijalna davanja za 250.000 eura u budžetskoj rezervi ocjenjuje kao zloupotrebu državnih fondova u političke svrhe.

Odlazeća Vlada, čiji je premijer Zdravko Krivokapić, na posljednjoj sjednici odlučila je da iz budžetske rezerve za socijalna davanja izdvoji dodatnih 250.000 eura, pa je u konačnom ta stavka za ovu godinu povećana na 550.000 eura. Od te sume, 400 hiljada eura bi raspoređivala Komisija za raspodjelu sredstava budžetske rezerve, 100 hiljada bi dijelila Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a o raspodjeli 50.000 eura bi odlučivao uži kabinet Vlade. Vlada je ovo odlučila na predlog njenog Generalnog sekretarijata.

Istraživač javnih politika u NVO Institut alternativa (IA) Marko Sošić za “Vijesti” je kazao da je Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prošle godine preporučio da se davanja iz budžetske rezerve na ime pomoći zaustave dok se ne usvoji novi pravilnik i precizniji kriterijumi, ali je Vlada ignorisala taj zaključak i podijelila više od 400 hiljada na ime pomoći kroz odluke ove komisije u 2021. godini. Ukupna potrošnja iz rezerve prošle godine je na nivou od oko 70 miliona.

“Pravilnik o bližim kriterijumima za korišćenje novca iz tekuće i stalne budžetske rezerve nije mijenjan od 2009. godine, iako je u međuvremenu usvojen novi sistemski Zakon o budžetu i dozvoljava vrlo široka tumačenja i odriješene ruke Vladi da mimo zvaničnih sistema socijalne zaštite dijeli novac kome želi. To je praksa koju smo kritikovali kod prethodnih Vlada, a nova je tu samo nastavila po istom”, istakao je Sošić.

IA je od Generalnog sekretarijata Vlade i Komisije za budžetsku rezervu tražio sve zahtjeve koji su im stigli, zapisnike sa sjednice komisije koja dijeli novac, odluke o raspodjeli i ostalu dokumentaciju u toku 2021. godine.

“Nismo dobili odgovor, čak ni nakon što je Agencija za slobodan pristup informacijama usvojila našu žalbu na ćutanje administracije. U tom pogledu, imali smo istovjetno iskustvo i onda kada je DPS vodio Vladu. Apelovali smo na Vladu da izmijeni pravilnik, na poslanike da zaključkom obavežu Vladu da ovaj dio potrošnje učini maksimalno transparentnim i smanji diskrecione nadležnosti Vladine komisije kroz izmjenu sistemskog zakona. Sve je bilo uzalud i stara praksa se nastavila”, naglasio je Sošić.

NVO MANS je juče saopštio da je namjera Vlada da u izbornoj godini iz budžetske rezerve na socijalna davanja potroši više od pola miliona eura, nastavak najgore prakse svih dosadašnjih DPS vlada kada se ovaj novac dijelio iza zatvorenih vrata i bez jasnih kriterijuma.

Iz MANS-a su podsjetili da su ranije upozoravali Vladu i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da je neophodno definisati precizne i transparentne kriterijume za raspodjelu ove pomoći, što se ni nakon godinu dana mandata ove vlade nije desilo.

”Na taj način i ovih pola miliona eura će biti podijeljeno na način na koji su to radile prethodne vlade. Sličnu odluku Vlada je donijela uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Nikšiću kada je iz budžetske rezerve za ove namjene bilo opredjeljeno 200 hiljada eura. Tada smo ukazali da se novac za socijalu dijeli po Pravilniku iz 2009. godine koji nije sadržao bilo kakve bliže kriterijume za raspodjelu i omogućavao je brojne zloupotrebe”, kazali su u MANS-u.

MANS je naveo da je opasnost od zloupotrebe ove pomoći prepoznao i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou koji je Vladi prošle godine preporučio da donose odgovarajuće kriterijuma za raspodjelu, što je Vlada ignorisala.

“Ovo predstavlja poseban problem kada imamo u vidu da je 2022. izborna godina, a svi dosadašnji izbori su pokazali da je isplata socijalne pomoći korišćena kao sredstvo nezakonitog uticaja na najugroženije kategorije stanovništva i njihovu slobodu opredjeljenja prilikom glasanja. Kako trenutno ne postoji ni minimum uslova za obezbjeđenje elementarne transparentnosti u potrošnji ovog novca, svako dalje insisitiranje na ovakvom načinu raspodjele socijalne pomoći će predstavljati jasnu namjeru da se nastavi sa besprizornom izbornom manipulacijom radi sticanja političke prednosti na terenu i direktne zloupotrebe državnih fonda u političke svrhe”, poručili su u MANS-u, dodajući da je zato potrebno definisati jasne kriterijume da raspodjela novca iz budžetske rezerve zavisi od stvarnih potreba građana, a ne da služi za najprizemniju manipulaciju onima kojima je socijalna pomoć zaista potrebna.

Apelovali smo na Vladu da izmijeni pravilnik, na poslanike da zaključkom obavežu Vladu da ovaj dio potrošnje učini maksimalno transparentnim i smanji diskrecione nadležnosti Vladine komisije kroz izmjenu sistemskog zakona. Sve je bilo uzalud i stara praksa se nastavila”, naglasio je Sošić

Namjera da se obezbijedi što bolja pozicija za formiranje partije

Šef medijskog tima SDP-a Mirko Stanić za “Vijesti” je kazao da je jasna namjera odlazeće Vlade da kršeći niz propisa, ali i sve ono što su obećavali u prethodnih godinu i po dana, da obezbijedi što bolju poziciju za sebi bliske ljude i buduće članove partije koju žele da formiraju.

”Nažalost, to će se i ovog puta raditi preko dodjele pomoći građanima, bez jasnih kriterijuma i u tehničkom mandatu Vlade. Na taj način se priča o socijalnom staranju i neophodnoj pomoći onima kojima je potrebna preusmjeravaju u okvir ličnog odlučivanja svega par ministara, koje ostavlja sumnje u stvarne namjere ovakvih odluka. Naravno, da u vodu padaju sva obećanja o transparentnosti rada Vlade posebno u ovoj veoma bitnoj oblasti”, ocijenio je Stanić.

On je rekao da će SDP sa posebnom pažnjom pratiti ovu i druge aktivnosti odlazeće Vlade Zdravka Krivokapića, koja u tehničkom mandatu donosi odluku koje mogu imati ogroman značaj za funkcionisanje države, ali i za nanošenje štete državnom budžetu.

Bonus video: