Mali akcionari Ulcinjske: Nadamo da će preovladati glas razuma

Đorđije Lukić: Predstavnici Fonda PIO i Fonda za restituciju da ne glasaju za štetni ugovor Vlade o zakupu sa Karismom
81 pregleda 1 komentar(a)
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velika plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2017. 18:56h

Ostaje još nekoliko dana da se nadamo da će preovladati glas razuma i da skupština akcionara HTP Ulcinjska rivijera neće usvojiti Ugovor dugoročnom zakupu, ocijenio je za “Vijesti” osnivač Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere Đorđije Lukić.

Vlada je potpisala ugovor o dugoročnom zakupu dijela Ulcinjske rivijere - hotela Belvi i Olimpik kompaniji Karisma, a Skupština akcionara Ulcinjske, na kojoj većinu imaju predstavnici države i njenih fondova treba da ga potvrdi na sjednici 31. oktobra. Prema ugovoru, Karisma ima pravo da založi hote, koje dobija na 30 godina, za kredite sa kojima će ih renovirati. Ima pravo i na smanjenje iznosa zakupa.

“Nakon objavljivanja detalja iz štetnog Ugovora, jasno je da je on protiv interesa svih akcionara, pa bi bilo nevjerovatno da predstavnici Fonda PIO i Fonda za restiticiju glasaju za Ugovor i direktno nanesu štetu tim institucijama”, kazao je Lukić.

Ulcinjska rivijera, kako je napomenuo, daje vrijednu imovinu na Velikoj plaži.

“Činjenica da se na spornom tenderu javila samo jedna kompanija i to registrovana na egzotičnim destinacijama dovoljno govori o samom procesu. Neshvatljivo je da Savjet za privatizaciju kroz model zakupa dozvoli stranom investitoru da uz neznatna finansijska ulaganja uđe u posjed i raspolaže imovinom Ulcinjske rivijere”, dodao je Lukić.

Osim toga, kako je napomenuo, Ugovorom je zakupcu omogućeno da može imovinu Ulcinjske rivijere da založi kod banke radi podizanja kredita.

“Manjinski akcionari su vlasnici skoro 40 odsto Ulcinjske rivijere. Primjenom ugovora o zakupu, naša imovina praktično bi bila nacionalizovana, a šta će biti za 30 ili 90 godina, nije ni bitno”, dodao je Lukić.

On je podsjetio da su manjinski akcionari do sada kupujući akcije na berzi uložili skoro 20 miliona eura.

“Ovakva nazovi privatizacija putem zakupa bi negativno uticala na rad i funkcionisanje tržišta kapitala, značajnog faktora ekonomskog razvoja i stabilnosti. Takođe, stvorio bi se osjećaj pravne nesigurnosti kod akcionara i građana Crne Gore. Neophodno bi bilo da državni organi preispitaju ovakvu odluku, a da se državni tužilac uključi u ovaj netransparentni i štetni proces, ne samo za manjiske akcionare nego i sve druge, kao i za državu Crnu Goru”, zaključio je Lukić.

Bonus video: