U Kolašinu otvorena žičara K7

Žičara šestosjed, čija je dužina 1,5km, a kapacitet 2.600 skijaša na sat na povezaće preko 45 kilometara skijaških staza na Bjelasici

22760 pregleda 768 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Premijer Zdravko Krivokapić i direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević otvorili su žičaru K7, koja povezuje infrastrukturu državnog Ski centar Kolašin 1600 i privatnog Kolašin 1450.

Žičara šestosjed, čija je dužina 1,5km, a kapacitet 2.600 skijaša na sat na povezaće preko 45 kilometara skijaških staza na Bjelasici.

Uz žičaru, od danas je u funkciji i 10,5 km skijaških staza na državnom skijalištu.

Jakov Milatović, Zdravko Krivokapić
foto: Dragana Šćepanović

"Ovakvi sadržaji su nam potrebni i u njih treba uložiti sredstva sa kredibilnim investitorima. Turizam podrazumijeva kvalitet", kazao je Krivokapić.

Žičara K7 Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je kazao da je razvoja Kolašina, Bjelasice, ali i cjelokupnog sjevera prioritet Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja.

"Pored puštanja u rad žičare K7 za kapitalni budžet za ovu godinu smo planirali 20 miliona eura", rekao je Milatović.

Kazao je da skijanje više neće zavisiti od vremenskih prilika.

Povezivanje 45 km staza na Bjelasici Kolašin će snažno postaviti na regionalnu skijašku mapu, tvrdi Milatović.

Prema njegovim riječima, u odnosu na predhodne sezone, Ski centra Kolašin 1600 je obogaćen novim sadržajima.

"Izgradili smo novih 10 km staza, proširili parking prostor za skoro 250 mjest, uspostavli nove programske sardržaje, koji poboljšavaju imidž. Na taj način zakoračili smo ka ambijentu, koji su posjetioci ranije nalazili tek u regionu i, dalje, u inostranim ski centrima. Postignuto govori da je vrijeme upotrijebljeno u stvaranje konkretnih rezultata i to je jedina mjera pravog rada. Bez izuzetka smo rješavali brojne izazove, a sve poštujući potrebe razvoja, ali i ambijentalni okvir Bjelasice“, kazao je ministar.

On je pohvalio trud mendžementa i zaposlenih u Skijlištima Crne Gore.

Ove godine će kako je predviđeno kapitalnim budžetom, na Ski centru Kolašin 1600, biti relilzovani projekti izgradnje dva ski lifta, tipa "sidro" , dužine 800, odnosno, 500 metara, montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje ski staza za noćno skijanje.

"Pored toga, predviđen je i projekat izgradnje prve faze sistema za vještačko osnježavanje pet ski staza u dužini od 7, 5 km, što podrazumijeva i stvaranje dva akumulaciona jezera. Posvećenost stvaranju konkurentnog ski centra je prioritet, pa će svi ti projekti biti relaizovani u susret zimskoj 2022/2023 sezoni. Razvoj Kolašina, Bjelaice, ali i cijelog sjevera je prioritet Ministarstva ekonosmkog razvoja i Vlade Crne Gore. To smo pokazli i danas", rekao je Milatović.

Prema riječima direktora Skijališta Crne Gore, nova žičara je najmoderniji šestosjed, sa ugrađenim grijačima, Wi Fi signalom...

"Polazna tačka je na 1.450 mnv, a izlazna na 1.780 mnv. Uz izlaznu stanicu nalazi se garaža za smještaj i seervisiranje elemenata žičare. Uz K7 je devet skijaških staza, ukupne dužine 10,5 kilometara. To, uz postojeću infrastrukturu Ski centra Kolašin 1600, čini 21 kilometar skijaških staza. Otvaranje ove žičare nas podiže nekoliko ljestvica ka vrhu, jer ovim postajeo konkurenti ski centrima u regionu. Ovo je prekretnica turizma Crne Gore", kazao je Milošević.

Bonus video: