Sinu člana odbora direktora stalni posao

Izvršni direktor ACG Goran Jandreoski odlučio da u stalni radni odnos primi Sašu Jovovića, čiji je otac Ognjen Jovović član odbora direktora

62520 pregleda 208 reakcija 98 komentar(a)
DF u ACG isti kao nekad SDP: Aerodrom Tivat, Foto: Shutterstock
DF u ACG isti kao nekad SDP: Aerodrom Tivat, Foto: Shutterstock

Aerodromi Crne Gore (ACG) zaposlili su za stalno na mjestu dispečera u operativnom centru Aerodroma Tivat Sašu Jovovića iz Herceg Novog, koji je sin člana Odbora direktora te državne firme Ognjena Jovovića (DF).

Odluku o primanju na stalno radno mjesto na neodređeno vrijeme mlađeg Jovovića donio je nedavno izvršni direktor ACG Goran Jandreoski. “Vijesti” imaju uvid u odluku.

Time se ostvario scenario koji su ljetos najavili izvori “Vijesti” kada je Saša Jovović prvo sezonski zaposlen na aerodromu Tivat kao zemaljski stjuard, što je bilo prva stapenica jer se već tada u tivatskoj vazdušnoj luci znalo da će za njega uskoro biti obezbijeđeno i stalno radno mjesto. Kako su “Vijesti” pisale krajem jula, Saša Jovović je sezonski posao kao zemaljski stjuard na aerodromu Tivat dobio na javnom konkursu koji su ACG prošle godine sa velikim kašnjenjem u odnosu na uobičajenu dinamiku, raspisali za angažovanje sezonske radne snage.

Prema tvrdnjama dobro upućenog izvora “Vijesti”, sin tadašnjeg v.d. izvršnog direktora ACG-a Ognjena Jovovića je posao zemaljskog stjuarda koji vodi putnike iz aviona na platformi do terminalne zgrade i obratno počeo raditi bez položenog osnovni kursa za njegovo obavljanje (tzv. Modul 1 - svijest o sigurnosti u air side zoni aerodroma/safety awareness). Ovaj sertifikat koji potvrđuje da je njegov nosilac upoznat i obučen da se na siguran način kreće po aerodromskoj platformi i da se pritom ne izloži riziku da ga na primjer udari neko od specijalnih vozila za opsluživanje vazduhoplova koja se tuda stalno kreću ili da ga ne usisa i “proguta” mlazni avionski motor u radu, nužan je preduslov da bilo ko od aerodromskog osoblja koje radi u tzv. air side zoni aerodroma, uopšte i zađe u taj dio vazdušne luke. Iz menadžmenta ACG tada nisu željeli da odgovore na pitanje da li je tačno da je mlađi Jovović posao zemaljskog stjuarda obavljao bez završenog osnovnog sertifikata sigurnosti kojeg je naknadno stekao nakon završene obuke.

ACG nisu ni sada precizno odgovorili na pitanje “Vijesti”, zbog čega je Jandreoski odlučio da posao dispečara u Operativnom centru aerodroma Tivat dodijeli Saši Jovoviću od pet prijavljenih kandidata koji su ispunjavali tražene uslove na konkursu raspisanom 12. januara. PR služba ACG nije odgovorila ni na pitanje upućeno Jandreoskom, što ga je to konkretno opredijelilo da zaposli Jovovića na to radno mjesto za koje nema radno iskustvo, jer je do sada kada je u pitanju vazdušni saobraćaj, Jovović radio samo sezonski kao zemaljski stjuard.

”Uslovi za zapošljavanje za predmetni oglas, oglašeni su u skladu sa uslovima koji su propisani aktom o unutrašnjoj organizacijom i sistematizaciji radnih mjesta a to su - visoko obrazovanje u obimu od 180 CSPK-a, šesti stepen stručne spreme, najmanje jedna godina radnog iskustva, znanje engleskog jezika. Kandidati su bili dužni da uz prijavu na oglas dostave uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Pristigle prijave ocjenila je komisija, koja je sačinila i zapisnik”, odgovoreno je iz PR službe ACG.

Na ovaj konkurs od 12. januara prijavilo se šest kandidata od kojih je pet ispunjavalo tražene uslove. Jandreoski je, ne pozivajući kandidate koji su ispunjavali uslove na razgovor, niti sprovodeći postupak provjere njihovih radnih sposobnosti, već je 25. januara donio odluku da to radno mjesto pripadne sinu člana odbora direktora firme čiji je on izvršni menadžer.

Iz ACG nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je i ako ne, zašto nije sprovedena provjera radnih sposobnosti kandidata prijavljenih na ovom oglasu, ni da li je pri izboru Saše Jovovića za zapošljavanje, uticala činjenica da je on sin jednog od članova Odbora direktora ACG. Odćutali su i pitanje zašto su ACG u ovom slučaju, prekinuli svoju dugogodišnju nezvaničnu praksu da u slučaju jednakih stručnih kvalifikativa kandidata, prednost u dobijanju posla imaju kandidati koji su potomci ili članovi porodice bivših dugogodišnjih radnika aerodroma. Takvih je bilo među ostalim učesnicima konkursa na kojem je za stalno primljen mlađi Jovović, a uz to, ti kandidati žive u Tivtu, dok Jovović na posao na tivatski aerpodrom treba da dolazi iz Herceg Novog.

”Ističemo da svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, te su stoga svi kandidati ravnopravni, nezavisno od bilo kog svojstva. Direktor ima pravo da izabere kandidata koji ispunjava uslove tražene oglasom”, kazali su iz ACG.

U momentu kada su mlađeg Jovovića zaposlili ljetos kao sezonca, a potom odnedavno i za stalno kao dispečara na Aerodromu Tivat, on uopšte nije imao crnogorsko, već državljanstvo BiH.

”U momentu donošenja odluke o zapošljavanju, Saša Jovović imao je dozvolu za stalni boravak”, kazali su iz ACG.

Nacrtali mjesto za sina poslanika Branka Radulovića

Bivše SDP/SD rukovodstvo Aerodroma često je bilo opravdano prozivano za partijska zapošljavanja i nepotiozam u toj firmi.

ACG su od svog osnivanja 2003. do danas, rezervoar za zapošljavanje režimu bliskih ljudi-prvo kadrova SDP-a koji je prva upravljao Aerodromima, potom SD-a, DPS-a i Bošnjačke stranke, pa su tako pored ostalih, tamo svojevremeno bili zaposleni i sestra lidera SDP Ranka Krivokapića i supruga predsjednika SD Ivana Brajovića, sin bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića (SDP-SD), te skoro čitave porodice članova i simpatizera ove dvije stranke iz Tivta i Kotora, odnosno Zete.

Nakon promjene vlasti, ovu lošu praksu je nastavila i nova upravljačka garnitira iz DF, Demokrata i URA, pa su posao u ACG između ostalih, dobili i sinovi Ognjena Jovovića i poslanika PzP-a Branka Radulovića, za koga je čak i novom sistematizacijom napravljeno do tada nepostojeće novo radno mjesto zamjenika izvršnog direktora kompanije.

Bonus video: