Novi uslovi za izbor uprava državnih firmi

Promjena treba da počinje od izbora kvalitetnih i stručnih članova odbora - svakog od njih, kazao je u intervjuu “Vijestima” izvršni direktor “Montenegro Worksa” Filip Radulović

32866 pregleda 58 reakcija 43 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova državna kompanija “Montenegro Works” (Crna Gora radi) priprema predlog kojim će se definisati proces selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države. Planiraju i razvrstavanje svih državnih preduzeća u četiri kategorije od čega će zavisiti i njihove moguće privatizacije, kazao je u intervjuu “Vijestima” izvršni direktor ove kompanije Filip Radulović.

Šta je do sada urađeno na formiranju preduzeća “Montenegro Works” (MW)? Koliko ima zaposlenih, da li i koliko imate angažovanih po drugim vrstama ugovora?

Za manje od tri meseca otkad je kompanija registrovana, počeli smo niz važnih aktivnosti a neke i privodimo kraju. Kako bi na pravi način oslikali viziju odnosno ciljeve koje “Montenegro Works” ima pripremili smo strateške smjernice rada, sa planiranim aktivnostima u srednjem roku, i detaljnim planom za period od naredne tri godine. Uporedo sa ovim, analizirali smo međunarodnu praksu kada je u pitanju osnivanje i funkcionisanje sličnih preduzeća u EU, kako bi nam uspješni primjeri bili putokaz za budući rad. Značajnu podršku na početku našeg rada dao nam je Međunarodni monetarni fond koji nam je kroz tehničku podršku obezbijedio razvoj modela koji će na bazi jasnih kriterijuma omogućiti analizu i ocjenu stanja preduzeća u većinskom vlasništvu države. Utvrđeno stanje i strateški pravac razvoja biće osnov za predlaganje mjera Vladi kada je u pitanju upravljanje ovim preduzećima.

Posebno bih izdvojio jednu od aktivnosti na kojoj radimo, a za koju očekujemo snažnu podršku - radi se o definisanju procesa selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države. Vjerujemo da u ovom slučaju promjena treba da dolazi odozgo ka dolje, a to počinje od izbora kvalitetnih i stručnih članova odbora - svakog od njih.

U MW zaposleni smo finansijski direktor i ja, a s obzirom na zacrtane značajne ciljeve - u toku su konkursi za finansijske analitičare koji su stručni kadar za reviziju i budžetiranje i planiranje, te se nadamo da ćemo dobiti snažno pojačanje da zajedno iznesemo teret planiranih aktivnosti u narednom periodu. Svakako, uz naše zavidno međunarodno i domaće iskustvo nemam apsolutno nikakvu dilemu da ćemo u tome i uspjeti.

Koji su zadaci i ciljevi “Montenegro Worksa”?

MW ima za cilj povećanje dugoročne vrijednosti državne imovine, uvođenjem savremenih praksi korporativnog upravljanja kao i postavljanjem strateških prioriteta i ciljeva za unapređenje operativnih i finansijskih performansi preduzeća u većinskom vlasništvu države. Jedan od ciljeva je takođe i povećanje transparentnosti u poslovanju ovih kompanija.

Filip Radulović
Filip Radulovićfoto: Privatna arhiva

Državna preduzeća, osim što imaju veliki strateški značaj za državu, jedan su od najvećih poslodavaca i investitora. Zbog toga će se MW fokusirati na implementaciju najboljih međunarodnih praksi, pažljivo planiranje i odgovarajuće praćenje njihovog poslovanja.

Naše aktivnosti imaju za cilj da sve kompanije, u mjeri mogućeg, budu finansijski održive, sposobne da izmiruju svoje obaveze prema svim “stakeholderima”, te da se na taj način smanji njihov fiskalni uticaj na državne finansije, koji se u prethodnom periodu ogledao u isplati “palih” državnih garancija, i da kroz uspješno poslovanje tih sistema omogućimo dodatnu korist za budžet, odnosno za investiranje i unapređivanje usluga koje pružaju građanima.

Na koji način MW analizira i prati rad državnih kompanija? Da li imate ugovor sa njima ili neki drugi pravni osnov kako bi ste im pružali savjete i podršku? Da li će se ti savjeti i podrška naplaćivati?

U inicijalnoj fazi smo prikupili i analizirali javno dostupne informacije/podatke državnih institucija. Za navedene analize u određenoj mjeri oslanjamo se na alate koje smo dobili kroz saradnju sa MMF-om, dok će ovom procesu značajno doprinijeti angažman kolega sa specifičnim znanjem i vještinama iz oblasti revizije, koji se očekuje u narednim sedmicama. Predmet detaljnih analiza će biti finansijski iskazi, revizorski izvještaji kompanija koje su bile u obavezi da ga izrađuju kao i ostala dokumenta od značaja. Svakako, u narednim mjesecima ćemo objaviti detaljan izveštaj o finansijskom stanju svih preduzeća u većinskom vlasništvu države.

Dodatno, kako bi MW uspješno sproveo gore navedene planove i aktivnosti, u najkraćem roku je potrebno pripremiti i izmjenu određenih zakona čime bi se i uloga naše kompanije u odnosima sa ostalim zainteresovanim stranama ojačala. Na taj način bi se povećao doprinos MW-a aktivnostima monitoringa, unapređenja korporativnog upravljanja, ostvarenju strateškog razvoja određenih sektora kao i opšteg poboljšanja poslovanja ovih društava.

Prema javno dostupnim podacima iz poslovanja može se reći da je najteža situacija u novom nacionalnom avio-prevozniku “ToMontenegro” i “Plantažama”. Da li ste analizirali njihovu situaciju i da li ste im dali preporuke ili podršku kako da izađu iz krize?

Prema javno dostupnim informacijama, ono što možemo reći je da se sve kompanije susreću sa određenim izazovima u poslovanju. Kod nekih kompanija je jedan od razloga i dugogodišnje neracionalno trošenja resursa, ali je problem sigurno kompleksniji i treba ga posmatrati iz više segmenata. Sa druge strane, imamo “ToMontenegro” koji je nova, mlada kompanija i ne možemo je porediti sa ostalim koje posluju na našem tržištu već duže vrijeme.

Sa druge strane, imamo kompaniju “Plantaže”, koja je najveći crnogorski brend izvan granica naše države, koja je u nezavidnom položaju najvećim dijelom usljed lošeg upravljanja. Upravo kroz djelovanje MW-a cilj je da se kroz uspostavljanje najboljih praksi korporativnog upravljanja u svim družavnim kompanijama od strane njihove upravljačke strukture, ovakve situacije spriječe u budućnosti, na način da se pravovremeno otkriju mogući izazovi u poslovanju te da se na iste adekvatno reaguje.

Da li očekujete da će “ToMontenegro” uskoro postati održiva kompanija? Da li ste analizirali odnose između nje i bivšeg avio-prevoznika “Montenegro airlines” u stečaju? Koliko problemi koje je iza sebe ostavio MA otežavaju normalan rad “ToMontenegra?

Za svaki biznis prve godine su period investicija i da bi bilo koja kompanija, bilo da je privatna ili državna, bila samoodrživa ili profitabilna, potrebno je izvjesno vrijeme. Treba imati u vidu da je ova kompanija uspjela u rekordnom roku da kompletira sve složene aktivnosti kako bi uoči prethodne turističke sezone otpočeli sa letovima i na taj način dali značajan doprinos uspjehu same sezone. Svakako, Crnoj Gori je potrebna razvijena saobraćajna infrastruktura jer je turizam i dalje glavna i najvažnija privredna grana, a dostupnost i avio-povezanost je jedan od najvažnijih preduslova za to. Odnos između dvije kompanije nije bio predmet naših analiza u prethodnom periodu.

Neophodno preispitati rad svih bivših uprava

Proteklih godina bilo je mnogo afera u državnim kompanijama kao i negativnih izvještaja Državne revizorske institucije. Koji je Vaš stav, da li preporučujete novim menadžmentima da preispitaju rad prethodnika i u slučaju otkrivanja bilo čega spornog podnose krivične prijave?

Naš stav je da bi se upravljanje kompanijama vršilo na odgovoran način neophodno je preispitati da li je u prethodnom periodu bilo radnji koje bi mogle dovesti do značajnih negativnih posljedica po samu kompaniju, te bilo kakva saznanja o istim prezentovati nadležnim organima.Trenutno radimo na objedinjenom izvještaju o rezultatima izvršenih eksternih revizija preduzeća u većinskom vlasništvu države iz prethodnih godina zaključno sa 2020. godinom, koji bi trebao dati prvi pregled odgovornosti u poslovanju, ali i eventualnih odstupanja od primjene važećih međunarodnih standarda izvještavanja, evidentiranih u samim izvještajima. Smatramo da je ovo jedna od aktivnosti koja će doprinijeti povećanju odgovornosti upravljačkih struktura u ovim preduzećima u odnosu na izvještavanje o njihovom poslovanju, ali i ukazati na odnos prema ovom pitanju iz prethodnog perioda.

Prvo analize, pa odluke o privatizaciji i putu razvoja

Koliko ima kompanija u većinskom državnom vlasništvu? Da li smatrate da bi neke od njih prebalo privatizovati i na osnovu čega bi o tome trebalo odlučivati?

Plan je da nakon sprovedene analize razvrstamo preduzeća u četiri kategorije u odnosu na njihov strateški značaj za državu Crnu Goru, ali i profitabilnost koju ostvaruju. Na osnovu ove analize bi se dao i konkretan predlog kako ista tretirati u smislu privatizacije, ali i daljeg razvoja onih od kojih se očekuje značajan doprinos u pogledu razvoja i konkurentnosti i na regionalnom nivou.

Trenutno postoji 48 preduzeća u većinskom vlasništvu države koja su predmet naše analize. Poslovanje i finansijsko stanje je zaista različito od kompanije do kompanije, a već krajem marta ćemo imati i najsvježije podatke o ostvarenom rezultatu u 2021. godini.

Bonus video: