Mjenica državne firme za privatni kredit saradnice?

Krivična prijava podnijeta protiv bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića i korisnice kredita Biljane Knežević. Đuričković i Knežević odbacuju navode

16158 pregleda 46 reakcija 10 komentar(a)
Đuričković, Foto: Luka Zeković
Đuričković, Foto: Luka Zeković

Aerodromi Crne Gore podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića i zaposlene, njegove nekadašnje savjetnice Biljane Knežević, jer je Đuričković, kako navode, mjenicu ove državne kompanije dao kao garanciju za privatni kredit Jovanović Knežević zbog čega je za Aerodrome nastupila šteta od 22 hiljade eura.

Iz ACG su saopštili da je Đuričković prijavljen zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Knežević zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Đuričković juče nije želio da detaljnije komentariše prijavu.

”Očigledno je da neko želi da se posluži mojim imenom u političkim i ličnim obračunima u Crnoj Gori. Zaštitu sopstvenog integriteta i ličnosti ću potražiti u okviru pravnog sistema Crne Gore”, kazao je Đuričković “Vijestima”.

Prema informacijama “Vijesti”, sporna mjenica je izdata 31. maja 2006. godine Biljani Knežević, na osnovu koje joj je Crnogorska komercijalna banka odobrila kredit od 30 hiljada eura.

Aerodromi Crne Gore, kako je saopšteno “Vijestima”, bili su garant i mjenični dužnik za ovaj privatni kredit svoje radnice, odnosno Đuričković je izdao blanko mjenicu za pokriće i osiguranje spornog kredita. Time čime je ovlastio CKB da blanko mjenicu može popuniti i uskladiti sa odredbama ugovora o krediti sa Knežević. Time je ovoj banci ostavljeno da sama može odrediti datume izdavanja mjenice i njenog dospijeća.

Kako je navedeno u saopštenju, Đuričković se sumnjiči da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, odnosno prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, omogućio drugome da pribavi korist, a pri tome da se nanese šteta ACG.

”Privatni kredit zaposlene, kako se osnovano sumnja iz službene dokumentacije, umjesto radnice, banka je 24. decembra 2013. godine prinudno naplatila sa tekućeg računa Aerodroma Crne Gore u iznosu od 22.504,05 eura”, navodi se u saopštenju.

Krivičnu prijavu podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu nakon što su, kako su kazali, nadležni na ACG sproveli višemjesečnu provjeru tokom koje je prikupljena predmetna dokumentacija.

Ta provjera je, kako je saopšteno “Vijestima”, utvrdila da je sporni ugovor o kreditu potpisan u junu 2006. godine, kao i da u njemu kao sredstvo obezbjeđenja nije navedeno da je mjenica od Aerodroma, već samo mjenica bez navođenja njenog izdavaoca.

Takođe, Služba za finansijsko računovodstvene poslove Aerodroma Crne Gore nije imala informacije da je Jovanović Knežević korisnik kredita, jer je zahtjev za odobrenje kredita i administrativnu zabranu potpisao Đuričković. Kako je pojašnjeno, praksa u kompaniji je da zahtjevi za kredite dolaze u ovu Službu čiji obračunski službenik provjeri kreditnu sposobnost zaposlenog. Tek nakon što obračunski službenik završi provjeru i potpiše obrazac, kao i potpisa šefa ove Službe, slijedi potpisivanje pomoćnika direktora za finansije. Ta procedura u ovom slučaju, kako je navedeno, nije poštovana.

Kako Knežević nije redovno vraćala kredit uslijedila je prinudna naplata sa računa Aerodroma u decembru 2013. godine. Tek nakon prinudne naplate Služba za finansijsko računovodstvene poslove Aerodroma Crne Gore je od banke dobila dokumentaciju o ovom kreditu. Tada su otkrili da mjenicu nije potpisala zaposlena Knežević na svoja primanja, već direktor Đuričković na račun firme.

Službi za finansijsko računovodstvene poslove nije poznato da li postoji još sličnih kredita zaposlenih, ali je ovo do sada jedini koji je došao na naplatu.

Knežević: Žele da me diskredituju, jer sam prijavila nezakonito zaposlenje zamjenika direktora

Knežević je u odgovoru “Vijestima” navela da nije tačno da je njen privatni kredit CKB prinudno naplatila sa računa Aerodroma, već da je banka aktivirala mjenicu zbog kašnjenja u vraćanju “samo dijela kredita” jer su joj Aerodromi nezakonito umanjili platu.

”Napad na mene bio je sasvim očekivan zbog pokretanja tužbi i krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, radi nezakonitog zapošljavanja zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Petra Radulovića. Ovim napadom se nastavlja revanšistička politika prema meni nakon što su me smijenili sa mjesta savjetnika direktora i dodijelili degradirajuće radno mjesto, za koje je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđeno svega dvije godine radnog iskustva, naspram mog 25 godina radnog iskustva sticanog u institucijama Evropske unije, Ujedinjenih nacija, kao i na brojnim svjetskim aerodromima i institucijama vazdušnog saobraćaja”, kazala je Knežević.

Ona navodi da je zbog kašnjenja u izmirivanju kredita od 30.000 eura došlo zbog nezakonitog umanjenja njene zarade u 2012. godini.

”Odmah nakon aktiviranja mjenice, dakle od 1. januara 2014. godine, Aerodromi su počeli sa umanjenjem moje zarade svakomjesečno, u iznosu od 662 eura, kako bi se izmirio dug. Do danas, ja sam otplatila tačno 9.597,39 eura. Preostali dio duga iznosi 12.906,66 eura. Goran Jandreoski, izvršni direktor Aerodroma, je korektno, znajući da sama izdržavam djecu (majka sam četvoro djece), kao i da mi je umanjena zarada, u novembru 2021. godine ponudio sporazum kojim treba odrediti visinu mjesečnog umanjenja, kojim će se u potpunosti otplatiti i taj preostali dio duga. Ovaj sporazum još nije potpisan jer se nalazim na dužem bolovanju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja usljed stresnih okolnosti izazvanih mojom smjenom”, navela je Knežević.

Ona kaže da u Aerodromima radi od aprila 2003. godine, kada je pozvana kao stručnjak za međunarodno poslovanje jer je imala radno iskustvo u međunarodnim institucijama, kao i da je prelazak iz UNDP-ija uslovila i stambenim kreditom.

”U toku 2006. godine su se stekli uslovi da dobijem taj kredit Pravilnikom o stambenim odnosima, prema kojima sam, shodno broju članova porodice i drugim uslovima, imala pravo na rješavanje stambenog pitanja za 125 kvadrata stana. Donijeta je odluka da mi se dodijeli 70.000 eura stambenog kredita od JP Aerodromi Crne Gore, koji redovno, svakomjesečno otplaćujem, za koji mjesečna rata iznosi 250 eura, kao i da se izda mjenica kao sredstvo obezbjeđivanja mog drugog kredita, koji sam podigla kod CKB-a u iznosu od 30.000 za kupovinu stana čija je cijena bila 109.000 eura, za 109 m2. Od CKB-a sam, radi rješavanja stambenog pitanja podigla tada i treći kredit, u iznosu od 26.000 eura, koji je uredno izmiren nakon pet godina”, navela je Knežević.

Ona kaže da do kašnjenja u plaćanju i naplate mjenice ne bi ni došlo da joj plata nije smanjena za skoro 50 odsto, shodno Odluci Vlade o smanjivanju zarada javnim funkcionerima, kao i da ona nije bila javni funkcioner.

”Pretpostavljajući da će, pokušavajući da pronađu bilo što što bi me diskreditovalo, zloupotrijebiti činjenicu da imam ovaj neisplaćeni dug po kreditu CKB-a, obavijestila sam nadležno ministarstvo i odbor direktora Aerodroma dana 30. decembra 2021. godine o razlozima izdavanja ove mjenice, kao garancije za moj stambeni kredit i o dugu po tom kreditu, jer mi je ovom krivičnom prijavom prijećeno od advokata Aerodroma dana 1. decembra 2021. godine. No, ove prijetnje me nijesu zaustavile, niti će, u namjeri da ukažem na brojne zloupotrebe koje sam otkrila i dokazala. Prvostepena presuda Osnovnog suda u Podgorici, kojom sam tražila povraćaj nezakonito umanjene zarade od 2012. godine, riješena je u moju korist. Očekujem odluku Višeg suda u Podgorici čime će se ova presuda učiniti pravosnažnom i Aerodromi će morati da isplate kompletan iznos nezakonito umanjene zarade”, navela je Knežević.

Bonus video: