Sjednica o gorivu čeka Bulajića i Jokovića

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac juče je saopštio da će taj resor po treći put Skupštini predložiti izmjene Zakona o akcizama da bi Vlada odlukom mogla uticati na smanjenje akciza na gorivo

9866 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Od juče se u proceduri Skupštine nalaze četiri predloga zakona i inicijative koje bi mogle smanjiti rekordne cijene goriva. Sjednicu parlamenta o ovoj temi mogao bi zakazati sadašnji vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, dok bi sjednicu Odbora za ekonomiju, koji bi od četiri pristigla predloga mogao formirati jedan, i uputiti ga plenumu može zakazati predsjednik odbora Vladimir Joković, a zatražiti njeno održavanje može bilo koji član odbora.

Cijena nafte na međunarodnom tržištu u proteklih sedam dana bile vrlo nestabilne
Cijena nafte na međunarodnom tržištu u proteklih sedam dana bile vrlo nestabilnefoto: oilprice.com

Cijene nafte na svjetskim berzama nakon što su u ponedjeljak poslije pozitivnih najava za rješenje ukrajinsko-ruske krize, pale sa 96 na 92 dolara za barel, juče su se skoro pa vratile na pređašni nivo sa cijenom od 95,6 dolara za barel. Svi učesnici naftnog tržišta čekaju 2. mart kada je zakazan novi sastanak zemalja najvećih proizvođača nafte OPEC-a, na kojem će se odlučivati o mogućem povećanju kvota za proizvodnju nafte. Ukoliko donesu ovu odluku, proizvodnja nafte bi bila povećana od aprila što bi oborilo rekordne cijene na međunarodnom tržištu.

Cijene goriva u Crnoj Gori do tada se mogu smanjiti samo ukoliko Skupština izmijeni zakon kojim bi smanjila akcize na goriva ili ukoliko bi ovlastila Vladu da može na teret državnih dažbina smanjiti i ograničiti cijene goriva kao što je proteklih dana urađeno u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u nekim zemljama EU.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac juče je saopštio da će taj resor po treći put Skupštini predložiti izmjene Zakona o akcizama da bi Vlada odlukom mogla uticati na smanjenje akciza na gorivo. Prethodna dva predloga bila su dio izmjena zakona kojim se povećavaju akcize na cigarete, alkohol i gazirana pića a uvode na slatkiše i plastiku za jednokratnu upotrebu, zbog čega nisu dobila podršku većine poslanika.

”To je bilo rješenje Ministarstva i u decembru kada ga je Skupština odbila. Da su usvojili - već sada bismo mogli da pomognemo građanima”, napisao je Krvavac na svom Tviter nalogu.

On je kazao da je dobro da i oni koji su usvojili povećanje akciza u prethodnoj Vladi sada iniciraju već predlagane modele Ministarstva o tome da Vlada može odlukom da utiče na smanjenje nivoa akciza, nakon što poslanici usvoje izmjene Zakona.

Poslanici Socijaldemokrata juče su Skupštini poslali predlog kojim bi se Vlada ovlastila da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu može kratkoročno umanjiti iznose akciza na goriva do 25 odsto. Ova partija je bila u vlasti 2017. godine kada su na predlog tadašnje Vlade akcize povećane za devet centi, što je uz PDV, uticalo na rast cijena goriva za 11 centi po litru.

Druga dva predloga su inicijativa Unije slobodnih sindikata da se akcize hitno smanje za 30 odsto dok traje ova međunarodna kriza, kao i predlog SDP o direktnom smanjenju akciza.

Bonus video: